Do Prahy se sjeli lidé z celého Česka, aby podpořili LGBT (zkratka označující lesby, gaye, bisexuály a transgender osoby - pozn. red.) komunitu. V průvodu ale nebyli pouze gayové a lesby! „Přijeli jsme z Moravy. Sice nejsme gayové, ani lesbičky, ale chceme podpořit druhé. Je jedno, kdo jsme. Všichni jsme si rovni,“ vysvětlovala Kateřina se svými přáteli, proč se rozhodli zapojit do duhového průvodu.

Změna trasy

Krátce před polednem bylo v horní části Václavského náměstí plno, takřka k nehnutí. V dolní části náměstí probíhá rekonstrukce, což ovlivnilo i trasu průvodu. Ta pro letošek směřovala od koně ulicí Opletalovou a dále Hybernskou, odkud se napojila na klasickou trasu přes náměstí Republiky, Revoluční a Dvořákovo nábřeží. A pak už za zvuku taneční hudby duhový průvod zamířil na Čechův most a po schodech na Letnou na after party, která bude pokračovat až do večerních hodin.

Video
Video se připravuje ...

Tančilo se a jásalo! Prague Pride rozveselil takřka celou Prahu. Eva Fornálová

Do tance se přidávali nejen účastníci, ale také turisté, a z oken se vykláněli nadšení Pražané s vlajkami. Mezi třiceti tisíci nadšenci nechyběly ani slavné osobnosti. Za velkým transparentem „gay lesba trans člověk “ se na všechny strany usmívala herečka Aňa Geislerová s dětmi, moderátorka a patronka LGBT poradny „Sbarvouven.cz“ Ester Janečková, zpěvačka Petra Hapková, moderátorka a herečka Bára Mottlová, herec Dan Bambas, gospelová zpěvačka Leona Gyongyosi či zpěvák Peter Paul Pačut, který se v Las Vegas stal Hlasem roku 2018 s písněmi Freddieho Mercuryho.

V čele průvodu jely poprvé tři vozy s takzvanými maršálkami a maršálem průvodu. Tahle novinka by se jednoho dne měla stát tradicí průvodu. „Jsou to osobnosti, které jsme se rozhodli vyznamenat za celoživotní práci v LGBT komunitě. Titul Maršál Prague Pride 2018 získává Loiza Lamers za zahraniční vzor a inspiraci, Jana Kociánová za celoživotní dílo (je to snad jediná lesba starší generace, která veřejně vystupuje v diskusích a v médiích) a dětský psycholog Václav Mertin za otevřený přístup k duhovým rodinám,“ prozradila za Prague Pride Bohdana Rambousková. Podle pořadatelů se akce zúčastnilo asi 40 tisíc lidí, tedy o zhruba 5 tisíc víc než loni.

Podívejte se, jak si Praha užila duhový průvod:

Fotogalerie
64 fotografií