„Mohu potvrdit, že pražská policie se touto věcí již intenzivně zabývá, kdy kriminalisté vlastním šetřením například zadokumentovali takové výlepy v oblasti Národní třídy,“ řekla iDNES.cz policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Na výlepu stojí: „Gratulace afghánským vlastencům k zneškodnění tří českých žoldáků-okupantů. Dobře vám tak, ostudo naší země!“ Za tato slova může jít autor textu až na deset let do vězení, a to za trestný čin podpory a propagace terorismu. Podle zákona bude až deseti lety vězení potrestán ten, „kdo veřejně schvaluje spáchaný teroristický trestný čin nebo pro něj veřejně vychvaluje jeho pachatele“.

Hrdinové

Těla tří českých vojáků, které v neděli v Afghánistánu zabil sebevražedný atentátník, ve středu do vlasti dopravil armádní speciál. Prezident Miloš Zeman padlé vyznamená medailí Za hrdinství. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) smrt vojáků nic nezmění na českém zapojení do boje proti terorismu.

Martina Marcina (36), Kamila Beneše (28) a Patrika Štěpánka (25) Metnar v úterý povýšil in memoriam do hodností štábních praporčíků. Češi v Afghánistánu působí v rámci podpůrné mise NATO.

Fotogalerie
18 fotografií