O uplynulém víkendu lidé v centru Prahy zachraňovali strom v Letenské ulici, která propojuje Malostranské náměstí s Klárovem. Na dvoře pozemku, který vlastní pražský magistrát, totiž pracovníci prořezávali vzrostlý pajasan žláznatý. V nepřehledné situaci to nejprve na základě šířených informací vypadalo, že dřevorubci chtějí strom celý pokácet.

Na konci července došlo k pádu dvou větších větví na dvůr objektu. V době pádu se na dvoře nepohybovaly žádné osoby a nedošlo ani k žádným škodám. Správce objektu neprodleně zahájil úklidové práce a odstranil veškeré větve a listí. Do objektu bylo umístěno upozornění s informací o havarijním stavu stromu, který je původně náletovou dřevinou. Dále tedy došlo k jeho prořezání. Pokácení stromu by ve správním řízení musel odsouhlasit odbor životního prostředí Prahy 1,“ uvedl ve vyjádření za magistrát mluvčí Vít Hofman.

Měli odstranit jen větve do ulice

Vývoj situace v této kauze potvrzuje také tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková, podle které je tento pajasan zhruba přes 30 let starý. Správcovská firma SOLID a.s. měla dle vyjádření radnice oznámit, že kvůli události panuje podezření, že může dojít k dalšímu pádu. „Úřednice ze životního prostředí oznámila, že je možné havarijní prořezání větví, tedy těch, které by mohly spadnout na ulici, třeba na tramvajové koleje, tedy situace by ohrozila zdraví osob a zvířat,“ popsala reakci úřadu Veronika Blažková.

Ve výsledku však došlo k výraznému prořezání celého tohoto stromu, přičemž z fotografií je patrné, že se odstranily i větve, které se nenacházely přímo nad veřejnou komunikací za zdí místního objektu. Akci na místě zastavila městská policie. „Firma, která větve řezala, nebyla schopna předložit žádné povolení či informaci, kdo kácení či prořezání objednal,“ uvedla za radnici Prahy 1 Veronika Blažková.

Podle dostupných informací se pracovníci na místě během víkendu nechystali celý strom pokácet, protože k tomu nedostali žádné povolení. „Tento proces není pouze o oznámení, ale jedná se o delší proces, ke kterému se musí vyjádřit více institucí. Vždy je jednáno i o vhodné náhradě, tedy o novém vysazení stromu. Případ je nahlášen k šetření, věc s největší pravděpodobností dostane k projednání Česká inspekce životního prostředí,“ dodala k současnému stavu věci mluvčí Prahy 1.

Fotogalerie
10 fotografií