Barrandov se ve třicátých letech dvacátého století stal epicentrem pražské kultury. Podnikatel a otec prvního českého prezidenta Václav Maria Havel stál za zrodem legendárního komplexu budov a zahrad - Barrandovských teras. Monumentální kubistická restaurace byla postavená na skalách a vyhlížela na Vltavu. Na její otevření v září 1929 se přišlo podívat neuvěřitelných 50 tisíc lidí.

Podle knihy Praha neznámá vyhledávaného pražského průvodce, znalce všelijakých pražských uliček, zajímavostí a zákoutí Petra Rysky místo navštěvovalo denně až 3 tisíce hostů. V roce 1930 vyrostly pod restaurací bazén se skokanskou věží. Voda se ohřívala pod paprsky slunce pouze dopoledne, proto byla na dnešní poměry ledová. Areál měl kapacitu až neuvěřitelných 4 tisíce lidí.

Vybavení koupaliště

Veřejnost se koupala v bazénu pouze dopoledne a odpoledne patřil plavcům: „Kromě skokanského můstku tu též bylo deset tenisových kurtů, loděnice s jachtami a kanoemi, písečná pláž s plovárnou, klubovna na pontonech, basketbalové a volejbalové hřiště. Občerstvení si sem plavci nechávali vozit lanovkou z restaurace nad nimi,“ píše v knize Ryska.

Podoba bazénu v roce 1948.
Autor: Zdroj: prahaneznama.cz

Restaurace a bazén nebyly jediným novým místem. Na Barrandově ve třicátých letech vznikalo moderní sídliště nebo filmová studia. To vše měli pod taktovkou bratři Havlové. Miloš Havel kupříkladu založil dnešní Barrandovská studia: „Jsem přesvědčená, že barrandovské ateliéry patřily ve třicátých letech k nejvýznamnějším a nejmodernějším filmovým studiím v Evropě,“ mluví o zašlých časech Marie Barešová, filmová historička z Národního filmového archivu.

Zpět k Havlovým

V roce 1948 byly Havlovým veškeré majetky mžikem znárodněny a začaly pomalu chátrat. Už v roce 1955 byl bazén uzavřený a stejný osud potkal i podnik na skále v roce 1982. O šest let později byl objekt i s bazénem prohlášen za kulturní památku. To ovšem ničemu nepomohlo.

Pozůstatky Barrandovského bazénu.
Autor: Jiří Marek

Po Sametové revoluci se Barrandovské terasy s bazénem navrátily v restituci do rukou dědiců Havla. Václav a Ivan Havlovi tak byli hrdými držiteli chátrajících nemovitostí, jejichž oprava by byla velmi nákladná.

Budoucnost ruin

Ani v současné době není jasné, co se nakonec s bazénem a terasami stane. Podle posledních zpráv, které pocházejí z července 2017, by zde měl vyrůst hotel, restaurace a rozhledna. Zda-li se však unikátní barrandovský komplex, který byl svého času chloubou celého hlavního města, dočká svého znovuvzkříšení se vším všudy, je nicméně otázkou.

Fotogalerie
10 fotografií