Oči pro pláč zůstávají milovníkům ryb. Kvůli suchu se musí vyhazovat leklé bělice, červenky a cejni. Správci řek a nádrží proto čekají na déšť jako na smilování. Situace se horší i v Šáreckém a Svépravickém potoku.

Podle odborníků je důvodů úhynu víc. Tím hlavním je, že do rybníků nepřitéká voda a tím pádem nedochází k přirozenému okysličování. „Čím je teplejší voda, tím méně kyslíku v ní je. Což je problém pro ryby. V Čimickém rybníku ani původně neměly žádné být. Dostaly se tam kvůli lidem a ptákům,“ vysvětluje Václav Nejman, vedoucí střediska ekologické výchovy z Lesů hlavního města Prahy.

Vytáhli čerpadlo

Aby nedošlo k extrémním úhynům, nasazují pražští lesníci čerpadlo: „Abychom alespoň částečně zvýšili množství kyslíku v Čimickém rybníce, snažíme se vodu provzdušňovat pomocí přenosného čerpadla,“ říká Nejman.

Stejné problémy řeší i pracovníci pražského rybářského svazu. Ti přišli v minulém týdnu o 20 kilogramů ryb v rybníku Výmola v Úvalech. „Tam je zatím situace nejvážnější. Sledujeme i ostatní toky a doufáme v déšť,“ říká Pavel Vrána, odborný referent životního prostředí z Českého rybářského svazu.

Fotogalerie
5 fotografií