Praha musí začít mnohem zodpovědněji řešit otázku bydlení. Tématu se věnuje nově zpracovaná analýza, která pojmenovala zásadní obtíže v otázce bytů na území hlavního města. Dlouhodobě jich je málo a jsou drahé.

Odborníci dali do souvislostí několik evropských měst, která se s problematikou úspěšně vypořádala. Z informací vyplývá, že hlavním klíčem k úspěchu je vysoký podíl obecních bytů, které spadají pod správu města. Těch má Praha oproti úspěšným zahraničním metropolím příliš málo. Prostřednictvím obecních bytů přitom může město ovlivňovat trh a pomáhat obyvatelům, kteří si nemohou drahý byt dovolit.

Vídeň, Amsterdam, Mnichov nebo Barcelona – tam všude se dle odborníků může Praha inspirovat v nejrůznějších nástrojích, které pomáhají řešit otázku bydlení ve velkoměstě. Zatímco například Amsterdam je vlastníkem 80 procent celého území ve svém městě a Videň vlastní zhruba čtvrtinu všech zdejších bytů, Praha má z pohledu magistrátu asi 8 tisíc obecních bytů, což jsou slabá 4 procenta.

Další odhadem dvě procenta bytů vlastní v Praze jednotlivé městské části, avšak toto číslo není zcela přesné, protože v současnosti jednotlivé pražské obvody nemají vůči magistrátu v bytové politice žádné reálné povinnosti. Tato spolupráce je však do budoucna podle odborníků jedním z klíčových řešení.

Něco už nedoženeme

Zmiňované výhody Amsterdamu nebo Vídně jsou do značné míry určené historickým vývojem, který už Praha nemá šanci dohnat. Je proto potřeba ohlédnout se jinde. „Dobrým příkladem, ze kterého se inspirovat, je Mnichov. Ten má k dispozici především nástroje územního plánování, naučil se efektivně je využívat k tomu, aby část vznikajícího bytového fondu sloužila k dostupnému bydlení,“ uvedl spoluautor analýzy Jan Vlach (SZ).

Cílem podle odborníka je, aby Praha získala mnohem větší počet obecních bytů, kterými by mohla ovlivňovat trh s bydlením. „Je to běh na dlouhou trať, ale je důležité tento fond rozšiřovat,“ popsal Jan Vlach, podle kterého jsou dobrými kroky například podpora družstevního bydlení, právní podpora družstev nebo výhodné finanční půjčky pro tato uskupení.

Jak začít?

„Město si musí říct, že je to jeho úkol, aby řešilo dostupnost bydlení,“ dodal odborník, jakým způsobem je potřeba začít. Vedení města pak může stavět samo, nebo ve spolupráci s developery. Poslední obecní byty v české metropoli se přitom podle náměstkyně primátorky Petry Kolínské (SZ) stavěly roku 2007. Z analýzy vyplývá, že pro zlepšení situace v Praze je zapotřebí začít stavět minimálně tisíc obecních bytů každý rok. Další tisícovka ročně by se pak měla obsadit v rámci opravy prázdných bytů, které magistrát a městské části vlastní.