V pondělí prováděli policisté a pracovníci celní správy několik razií na území České republiky. Pojali totiž podezření, že dochází k ilegálnímu usmrcování tygrů. Nakonec se potvrdila kauza neuvěřitelného hyenismu, ve které docházelo k obchodování nejen s těly šelem, ale i dalšími zvířaty. 

Neuvěřitelné poměry, bestiální chování a nechutné podmínky - takto popisovali vyšetřovatelé odhalení nelegálního obchodu s chráněnými živočichy, zejména s tygry.

Lidské bestie plnily zvrácenou poptávku

Na středeční tiskové konferenci, kde došlo k objasnění zákroku, padly detaily z toho, jak takový obchod probíhal. Trestnou činnost údajně organizoval muž vietnamské národnosti, který vystupoval pod dvěma různými identitami. Dříve pracoval v Německu jako stánkař. Hotové tygří produkty podle celníků prodával mimo jiné v pražské tržnici Sapa, ale také v dalších zemích EU i mimo ně. Policie u něj našla tygří masox a víno a také výrobky s podezřením na slonovinu. 

Tygry podle obvinění choval sedmašedesátiletý Čech, kterým je člen slavného cirkusového rodu Ludvík Berousek starší, v minulosti odsouzený za násilnou trestnou činnost. Policie u něj zajistila 1,8 milionu korun v hotovosti, kůže tygra, lva či medvěda a také množství dokladů k nakládání s tygry, u nichž bude ověřovat pravost dokumentů.

Střelili tygra do oka

Chovatel údajně tygry dodával pětatřicetiletému preparátorovi s pozastavenou činností, také Čechovi. Muž pak těla šelem zpracovával. Právě u něj policisté objevili mrtvolu tygra, střeleného do oka a krku z důvodu, aby střela neporušila jeho cennou kůži. Je pravděpodobné, že vyšetřovatelé vůči preparátorovi rozšíří stíhání vzhledem k tělům jiných zvířat, které přechovával v mrazácích. Muž už byl v podmínce za pytláctví a nedovolené ozbrojování.

„Mrtví tygři byli vařeni řádově pět až dvanáct dní,” uvedl Robert Šlachta, zástupce generálního ředitele Celní správy ČR. „Nejmladší zadržený muž, ročník 1982, zvířata vyvrhoval, porcoval a následně zpracovával. Zpracovával i tepelně kosti, které slouží k výrobě extraktů. Při pondělní razii byl chycen přímo při činu,” doplnil Šlachta.

V objektu využívaném jedním z trojice obviněných mužů navíc celníci objevili 20 zmražených těl jiných chráněných živočichů, například bobra, ledňáčka nebo poštolky. Právě na nejmladšího muže z celé trojice, který má české občanství, už byla uvalena vazba.

Dva roky sledování

Policistům a pracovníkům celní správy trvalo přes dva roky, než rozkryli síť překupníků. V pondělí klec spadla. Dva Češi a jeden Vietnamec trvale žijící na území České republiky jsou po několika raziích policií zadržení a obvinění. „V roce 2016 v rámci akce »Tygří oko« jsme zachytili produkty – kosti, vývary z tygrů, masti z medvědí žluči,“ přiblížil počátky vyšetřování generální ředitel Generálního ředitelství cel Milan Poulíček. „Na základě těchto objevů jsme pojali podezření o tom, že se na území ČR s těmito věcmi obchoduje.“

„Při pravidelné činnosti jsme zjišťovali, že se nám statisticky zvyšuje počet vývozu tygrů, stejně jako dalších kočkovitých šelem,“ uvedl ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. „Nárůst nás nutil k zamyšlení, proč tomu tak je. Odpověď spočívá v tom, že v ČR žije výrazná asijská komunita – v jihovýchodní Asii je výrazná poptávka po produktech tygra a jiných velkých kočkovitých šelem.“

Podle vyšetřovatelů tak cílem organizované skupiny byla výroba produktů tradiční čínské medicíny, které jsou v jihovýchodní Asii velmi žádané a drahé. Ať už se jedná o nejrůznější vývary, masti či afrodiziaka, asiaté jim připisují bohaté účinky. Na dotaz, zda celníci tuto statistiku zaznamenali konkrétně při leteckých spojeních mezi Českou republikou a Vietnamem, Geuss přikývl.

Tygrů v soukromých chovech je více

Podle Erika Geusse, ředitele České inspekce životního prostředí, žije na území České republiky 140 tygrů. „Jen 40 z nich však žije v zoologických zahradách,” upřesnil. Okolo stovky jich tak žije v soukromých chovech, kde málokdo tuší, jaké skutečně mají podmínky k životu. Podle ředitele o tom však do určité míry vypovídá statistika. „Průměrně se tygři na území ČR v zoologických zahradách dožívají 20 let života. V soukromých chovech je to 5 let.”

Soud v České Lípě Soud všechny tři obviněné poslal do vazby, jedním z nich je chovatel Ludvík Berousek starší.

Varování: fotografie nejsou vhodné pro osoby slabší povahy

Fotogalerie
62 fotografií