„Nenašli jsme nikoho, což je dobrá zpráva, v to jsme poslední hodiny doufali,“ uvedl po ukončení zásahu náčelník štábu Oldřich Klegr. Dnes ráno na místo nastoupí kriminální policie, která bude místo ohledávat. Budova je stále nestabilní, statik ji prohlásil za nebezpečnou.

Neštěstí se stalo kolem 10:30 hodin, jeho příčinu teprve určí vyšetřovatelé. Stav jednoho ze zraněných byl velmi vážný, záchranáři ho museli uvést do umělého spánku. Stav dalších dvou dělníků je středně těžký.

Náročný zásah

Hasiči budovu stabilizovali ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou. Městská policie dorazila se třemi psy, kteří postupně místo ohledali. Všichni tři je označili jako pozitivní, hasiči tedy pracovali s předpokladem, že se pod sutinami nachází člověk. Povolali také dva sací bagry na odsávání suti. V samotném centru pracovali z bezpečnostních důvodů vždy jen dva z nich. Celou stavbu sledovali přístrojem, který hlásí každou odchylku stěny o jeden milimetr. Při zásahu se během dne vystřídalo asi 120 hasičů.

Záchranná služba nejprve aktivovala traumaplán určený pro mimořádné situace s větším počtem raněných, na místo poslala speciální vůz Atego a další dvě posádky. Ve 12:40 byl traumaplán odvolán. Lidé, kteří v ulici bydlí, se mohli odpoledne vrátit v doprovodu policie do svých domovů.

Škola a památkáři

Budova, která není památkově chráněná, byla postavena na konci 19. století. Sídlila v ní škola. Po přestavbě, kterou provádí Metrostav, se má objekt změnit na technologické a dílenské zázemí pro studenty UMPRUM. Podle Metrostavu nebyly porušeny žádné předpisy týkající se bezpečnosti práce.

„Je potřebné prověřit roli projektantů, roli zejména památkářů Národního památkového ústavu, který nutil projektanty k nějakým možná i nestandardním postupům,“ řekla odpoledne Krnáčová. NPÚ takový výrok považuje za absurdní a jakoukoliv odpovědnost odmítá. Uvedl, že postupoval vždy standardně a v souladu se zákonem o památkové péči.

Fotogalerie
27 fotografií