Omezení jízd kol bude ve všední dny mezi 10:00 a 17:00 platit v pěších zónách zejména kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí. Cyklisté tam budou muset ze svých kol sesednout a vést je. S vymáháním zákazu se začne po dokončení dopravního značení.

Reakci primátorky vyvolala zejména dlouhá bílá čára na náměstí Republiky, která sklidila kritiku z více stran. Lomecký v reakci na dopis Krnáčové uvedl, že silniční úřad Prahy 1 zvolil vodorovné značení jako dočasné řešení kvůli zajištění bezpečnosti chodců, což je hlavní důvod celého opatření.

Úřad podle starosty nyní připravuje finální podobu čar, která se bude lépe hodit do historického centra metropole. Návrh bude konzultován s památkáři, jeho zpracování a projednání nicméně nějakou dobu potrvá, doplnil starosta.

Kvůli omezení k soudu

Proti omezení jízd kol v centru podal cyklistický spolek Automat žalobu. Soud zatím zamítl žádost o předběžné opatření, které by zákaz pozastavilo. Na projednání samotné žaloby se čeká.

Záměr omezení kol v centru před loňskými prázdninami schválila rada městské části. Podle původních vyjádření Prahy 1 mělo omezení mířit zejména proti takzvaným motorovým koloběžkám, které se začaly po centru metropole pohybovat po zákazu vozítek segway a ohrožovat chodce. Nyní už zástupci městské části hovoří přímo o cyklistech, kteří podle nich ohrožují chodce a obyvatelé Prahy 1 si na ně pravidelně stěžují.

Video
Video se připravuje ...

TSK nyní barví dlažbu nejen na náměstí Republiky. Eva Fornálová

 

Fotogalerie
21 fotografií