Na problém, že u nás může existovat chov velkých šelem na porážku, už Bobek před časem upozorňoval. „Minimálně rok mám vážné podezření, že se tato zvířata porážejí a vyvážejí na asijské trhy. Ví se o tom, upozorňuje se na to, ale každému je jedno, že se chovají v nevhodných podmínkách a jsou zneužívaná pro byznys,“ řekl v úterý Blesku. Podle něj podezření, že vzácné šelmy končí rozporcované kdesi v Asii, měla i Česká inspekce životního prostředí. Doufá, že policejní akce konečně pohne našimi zákonodárci.

Problém je totiž podle něj především v legislativě. Nejsou například definovány podmínky, za jakých mají být tato zvířata chována. „Veterináři v podstatě nemohou při kontrole účinně zakročit. Doporučení, které mohou dát, je zastaralé a nevymahatelné. Navíc, i kdyby šelmy chtěli zabavit, v republice není zařízení, kam by je mohli umístit. Je to spletenec problémů, který nikdo dosud neřešil,“ upozorňuje Bobek. 

Tři mrtví tygři

„Mohu potvrdit, že policie zahájila trestní stíhání tří osob pro neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami,“ řekla Blesku Jitka Bojanová, šéfka dozorujícího Okresního státního zastupitelství v České Lípě. Dodala, že policie podezřelé osoby zadržela, může je vyšetřovat na svobodě, nebo podá návrh na vazbu. Mezi zadrženými je podle ní jeden cizinec.

Zda je stíhán i někdo z vedení zooparku, neuvedla. Podle serveru Novinky.cz by mohl být dalším stíhaným specialista na preparování kůží a drápů. Akci odstartoval nález tří mrtvých tygrů. Pachatelům hrozí až pět let vězení. Další informace zveřejní Generální ředitelství cel v Praze ve středu. 

Fotogalerie
33 fotografií