V Mikulandské ulici se propadla dvě patra stropu o rozměrech pět krát deset metrů v budově, která se právě opravuje. Zavalení mohou být dělníci, kteří na stavbě pracovali.

Hasiči s pomocí psů městské policie celý den místo prohledávali, aby vyprostili všechny, kteří pod troskami uvízli. Dům je ale velmi nestabilní a může kdykoliv spadnout, řekl velitel zásahu Oldřich Klegr. Nechtíc se o tom přesvědčil jeden z hasičů. „Část zdiva se odpoledne uvolnila a spadla mu na nohu,“ řekl Klegr s tím, že hasiči se naštěstí nic nestalo. Hned poté hasiči zásah přerušili, místo vyklidili a spolu se statikem ho prozkoumávali.

Vyprostit se od rána podařilo zatím dva muže. Jednoho dostali ven přibližně ve tři čtvrtě na jedenáct, dalšího vytáhli hasiči ze sutin o půl hodiny později. Záchranáři ošetřili také třetího zraněného dělníka, který se z domu hrůzy dostal sám. „Dvě osoby se nacházely ve středně závažném zdravotním stavu, třetí ve vážném - záchranáři ho museli uvést do umělého spánku,“ řekla mluvčí záchranářů Jana Poštová. Všechny tři převezli záchranáři do nemocnice, zda se jedná o Čechy, nebo cizince, zatím není jasné. Podle informací Blesk.cz na stavbě pracovali převážně Slováci.

 

Pod sutinami se nacházejí možná další lidé. „Všichni tři psi na vyhledávání lidí, kteří jsou na místě, označili pozitivní nález člověka,” upřesnila mluvčí hasičů Kateřina Suchánská v půl druhé odpoledne. Až do večera se ale nikoho dalšího nalézt nepodařilo. Odstraněno bylo přitom 70 % sutin. Šance, že pod nimy někdo ještě je, jsou tedy malé.

Zásah byl obtížný, protože budova mohla spadnout. Hasiči ji stabilizovali ve spolupráci s Báňskou záchrannou službou, statikem a lezeckou skupinou. Povolali také dva sací bagry, které odsály zhruba polovinu suti. Podle Klegra je ale složité udělat další bezpečnostní opatření, protože by to samo o sobě bylo příliš riskantní: „Bohužel je to už posunuté, obloukové vazby jsou narovnané, takže hrozí, že to spadne kdykoliv,“ uvedl.

Při zásahu se střídalo asi 40 hasičů, přímo v místě neštěstí jich ale mohlo být najednou jen zhruba šest až sedm. V nejkritičtějším místě, kde je statika narušena nejvíce, mohli pod provizorní dřevěnou stříškou pracovat pouze dva z nich. „Nyní se odvzdušní prostor od prachu a do místa budou znova vpuštěni psi. Ti mají za úkol najít zavalené osoby,“ dodal Klegr kolem sedmé hodiny večer.

Proč se strop zřítil, vyšetřují policisté. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti,“ sdělil Rybanský.

Dílny pro UMPRUM

S přestavbou novorenesanční budovy bývalé školy, v níž se strop zřítil, začal Metrostav letos koncem jara. V novém objektu by měly být dílny pro různé obory Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze, částečně by měla být přístupná také veřejnosti. Celý projekt má být hotov za rok či rok a půl a stát bude 420 milionů.

Video
Video se připravuje ...

V centru Prahy se zřítila část budovy a zavalila čtyři lidi. David Malík

Fotogalerie
58 fotografií