Zoo Praha získala první jedince varana moluckého v roce 2007 jako konfiskáty pašovaných zvířat. Trojice samců žije v zahradě dodnes. Plazy se podařilo poprvé rozmnožit po sedmi letech chovu. Žádné z devíti evropských institucí, které tyto varany chovají, se to od té doby nepodařilo - až nyní opět pražské zoo. „Druhá generace je vždy cennější a spoléhali jsme na ni. Půjde-li vše, jak má, můžeme v budoucnu očekávat další snůšky,“ uvedl k tomu kurátor plazů Petr Velenský.

„Jsou to velmi citlivá, plachá a obtížně chovatelná zvířata. Problém je i to, že samci jsou výrazně větší než samice. Mohou být vůči nim agresivní a utlačovat je,“ řekl kurátor. Chovatelé na ně ale vymysleli fintu. „Mimo jiné jsme vyvinuli speciální systém úkrytů, které používáme, abychom obě pohlaví oddělili při krmení a zamezili vzájemným potyčkám,“ dodává.

Týden o hladu, pak první bašta

Po vylíhnutí z vejce malý varan ještě týden tráví zásoby vstřebané ze žloutkového váčku. Poté mu chovatelé začnou předkládat živá sarančata a další druhy hmyzu, které varani loví.

Před získáním varanů moluckých si zoo metodiku chovu vyzkoušela na geneticky blízce příbuzných a chovatelsky méně náročných varanech mangrovových. V letech 1992 až 2010 se v Praze vylíhlo celkem 101 mláďat tohoto druhu. Cenné poznatky podle Velenského poskytli také kolegové ze zahrady v Kolíně nad Rýnem, kteří zakládali vlastní chov.
Fotogalerie
4 fotografie