O prodeji domu na náměstí Winstona Churchilla bylo rozhodnuto v polovině loňského roku. Odborové svazy, které jsou dosud v DOS v nájmu, budou mít po prodeji dvouletou ochrannou lhůtu pro nalezení nového sídla.

Odborové svazy už dříve uvedly, že budova má kapacitu několikanásobně převyšující současné potřeby odborů, které v ní využívají zhruba 20 procent kancelářské plochy. Náklady spojené s vlastnictvím památkově chráněné budovy jsou podle nich značné.

„Prodejem budovy DOS Praha 3 plní MSDU OS své poslání, s nímž byla v roce 1990 ustavena - delimitovat majetek bývalého ROH na jednotlivé nově vzniklé odborové svazy, nástupce ROH,” uvedl předseda největšího českého odborového svazu KOVO Jaroslav Souček. Vyhlášená veřejná soutěž se týkala tří propojených budov včetně zastavěných pozemků a dalších dvou sousedních pozemků tvořících park před stadionem FC Viktoria Žižkov.

Některé odbory v budově hodlají zůstat

V budově sídlí Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), která zastřešuje 29 svazů. Její předák Josef Středula již dříve uvedl, že věří, že se konfederace s případným novým vlastníkem dohodne na seriózních podmínkách pronájmu jako doposud.

Podle E15 nový majitel na poslední chvíli přeplatil realitní společnost M&M Reality. Objekt plánuje přestavět na nájemní byty. „S činžovním projektem už zkušenost má. U stanice metra Luka totiž postavil velký nájemní projekt Luka Living,” uvedla E15. Byty v nižších patrech budovy byly už ve 30. a 40. letech. Sloužily zaměstnancům Všeobecného penzijního ústavu, který zde sídlil.

Budova vznikla už ve 30. letech

Dům odborových svazů vznikl původně jako Všeobecný penzijní ústav. Funkcionalistická budova byla vybudována v letech 1932 až 1934. V roce 1951 ji začala přebírat Ústřední rada odborů, v roce 1990 byla převedena z majetku ROH do majetku nově ustavených odborů. Od roku 1968 je památkově chráněná. V současnosti ji tvoří 31 tisíc metrů čtverečních podlahové plochy, z toho 12 tisíc metrů čtverečních kanceláří.