Netradiční zážitek si odnáší pacienti Thomayerovy nemocnice v pražské Krči. Pod okny se jim totiž prohání jediný druh divoké ovce v Čechách. Čtyřnozí nemocniční rezidenti jsou uvyklí na přítomnost lidí a nechají se krmit. Jejich pohyb neomezují žádné zátarasy, a tak je můžete vidět prakticky všude. Na silnici, mezi domy nebo zvědavě vykukovat z křoví.

Záchranná stanice Lesů hl. m. Prahy na stádo dlouhodobě dohlíží. Pod svá křídla si vzala i mufloní samičku, která začala předčasně rodit poté, co ji zřejmě srazilo auto. Její mláďátko při porodu bohužel zemřelo, ještě než se dostalo na svět, a samičku pak museli několikrát operovat. „Bylo nutné ji odchytit, uspat a následně musela podstoupit komplikovanou operaci a dlouhou rehabilitaci ve stanici. Vzhledem k jejímu zdravotnímu příběhu a zároveň zvyku na blízkost lidí jsme vyhodnotili toto jako nejlepší řešení,“ říká Lenka Fišerová z Lesů hl. m. Prahy. Ve čtvrtek se mufloní hrdinka vrátila mezi své souputníky.

Mufloní hrdinka se vrací ke stádu v Krči: 

Odchyty

Mufloni ale nejsou vždy vítaným společníkem. Zanechávají za sebou znečištěné okolí. Chodníky jsou pokryté výkaly, okrasné květiny a stromy jsou okousané a dochází i ke srážkám s automobily. Podobné případy se množily kvůli narůstajícímu počtu muflonů. Záchranáři tak od roku 2015 stádo redukují – zvířata odchytávají a následně je posílají do dalších koutů republiky.

Video
Video se připravuje ...

Mufloní stádo se vydalo na výlet Krčí. Miroslav Joha

Fotogalerie
22 fotografií