Malířka byla během války zavlečena do koncentračního tábora, odkud se už nevrátila. Ještě před tím stačila obrazy schovat před nacisty ke své kamarádce a kolegyni Natálii Jahůdkové, která tím riskovala svůj život a ukryla je na půdu domu, kde bydlela.

Kauders se s Jahůdkovou učila u českého malíře Otakara Nejedlého. Ví o tom i nálezce Jakub Sedláček. Jahůdková byla jeho příbuzná a v domě poblíž zbraslavského hřbitova vychovávala jeho babičku. „Studovali spolu speciální krajinářskou školu na Akademii výtvarných umění u malíře Otakara Nejedlého. Zatímco prateta malovala hlavně krajiny, Gerta Kauders hlavně postavy, včetně autoportrétů,“ řekl Sedláček.

Vystavovala v Rudolfinu

O vzácný poklad už se zajímají umělci. Ostatně sám Sedláček zmínil, že by chtěl dílo Kauders věnovat Židovskému muzeu v Praze, aby ho mohlo vystavovat. „Je moc příjemné, že se podařilo najít dílo pražské malířky. Uvidíme, jestli jde o zbytky, či o reprezentativnější soubor. Často se stávalo, že nejlepší věci malíři prodali. Na druhou stranu některé věci nechtěli dát z ruky. Věřím, že se najde i něco zajímavého,“ řekl Blesku Ivo Habán z Národního památkového ústavu, který se s kolegy zabývá německy hovořícími autory meziválečného období.

Dům v pražské Zbraslavi skrýval 80 let staré tajemství.
Autor: Náš region/archiv Jakuba Sedláčka

Podle něj byla Kauders zajímavá tím, že vystavovala v Rudolfinu již v roce 1924 se Spolkem německých malířek, a později i na výstavách Prager Secession. „Nález má kulturně historickou hodnotu. Sama Kauders byla zajímavá tím, že se jako žena dostala na Prager Secesssion. To, že se tam dostala, byl signál určité kvality,“ míní Habán.

Bude potřeba balík peněz

Nalezené akvarely jsou prý v zachovalém stavu, nicméně jde jen o názor laiků. Malby musí prozkoumat odborníci. Pokud by měly jít na výstavu, budou se muset restaurovat. „Jde o konzervační zákrok. Pokud to má jít někam do instituce, musí to být stabilizované a na to bude potřeba balík peněz,“ řekl Ivo Habán.

Židé jsou z nálezu nadšení

Šéf Židovského muzea v Praze byl při hodnocení nálezu velmi zdrženlivý. „Mezi Židovským muzeem v Praze a vlastníky obrazů neproběhla zatím žádná jednání, a není proto možno v dané záležitosti nic konkrétnějšího sdělit,“ řekl Blesku ředitel Leo Pavlát. Obecně však panuje v židovské komunitě z takového nálezu nadšení. „Podobný nález je vždy skvělou zprávou. Obzvláště když se obrazů našlo větší množství a v dobrém stavu, je to úžasné. Radovat se z toho může nejen celá židovská komunita, ale i všichni ostatní milovníci umění a historie,“ řekl Aaron Günsberger.

Ten zatím nechce řešit, co s pokladem bude. „Obrazy musí prohlédnout experti, musí se vyřešit otázky majetkových práv, případné dědické nároky a podobně. Nezbývá než s nadšením očekávat, jak se vše vyvine,“ doplnil Günsberger.

Kdo byla Gertruda Kauders?

Německy hovořící malířka se narodila v Praze v roce 1883. Ačkoliv se z jejího díla dosud nic nedochovalo, ví se, že její tvorba byla zastoupena v Praze na několika prestižních výstavách. Na Prager Secession prezentovala dohromady dvě olejomalby s názvy Komposition a Siesta. Jestli jsou právě tyto v nálezu, se zatím neví.

Někdejší uznávaný historik Oskar Schürer ji označil za potěšitelný talent a její dílo označil v obrovské konkurenci za nejzdařilejší. Kvůli židovskému původu ji nacisté v roce 1942 odvlekli do Terezína, odkud putovala do polského koncentračního tábora v Lublinu, kde také zemřela.
Fotogalerie
8 fotografií