Palčivý problém s turisty, kteří si užívají alkoholového opojení v takzvaných beer-bicích i na místech, kde to zakazuje vyhláška, už se řeší. Městská policie proto o víkendu nasadila do terénu strážníky, kteří se zaměřili cíleně na tyto pivní vozy.

A jak se městské policii v razii dařilo? „Jakmile se v blízkosti objeví uniformovaný strážník, chovají se většinou cizinci předpisově. Žádný z nich neodhodí nedopalek, ulici nepoužije jako veřejnou toaletu a nedopustí se ani dalšího nevhodného jednání, na které si Pražané často stěžují,“ popisuje Seifertová.

Výmluvy nezabírají!

Proto se strážníci zaměřili spíše na místa, na které se vztahuje alkoholová vyhláška. Tak se podařilo uštědřit 11 pokut v hodnotě 3 400 korun. A to i přes výmluvy turistů, že neznají zdejší pravidla. „Povinností každého návštěvníka ale je seznámit se s platnou legislativou toho daného města, kde hodlá trávit svoji dovolenou,“ vysvětluje mluvčí městské policie.

Co je to Beer-bike?

Speciálně upravené vozítko má svého řidiče, za kterým u podélného baru sedí bokem směrem k provozu většinou zhruba 8 až 10 cizinců. Dopravní prostředek bývá vybaven sudem piva a pípou, kterou může za příplatek obsluhovat barmanka. S vlastním pohonem vozidla – tedy šlapáním – pomáhají během pouliční party samotní zákazníci

Redakce Blesk.cz získala minulý týden video z centra metropole, na kterém je vidět, jak se turisté nechávají během popíjení alkoholu vozit, někteří z nich přitom mají obnažená pozadí. Tato vozítka se obecně netěší oblibě místních obyvatel. Chystané omezení pohybu jízdních kol a elektrokoloběžek na vybraných místech Prahy 1 přitom tuto věc vyřeší jen částečně, protože toto opatření bude platit pouze od 10 do 17 hodin.

„Praha 1 apeluje na ministerstvo dopravy, aby tento dopravní prostředek v silničním zákoně přesně pojmenovalo, protože nyní je stále bráno jako kolo. Omezení jízdy cyklistů na pěších zónách bude platit již brzy, ale rozhodně to není řešení pro pivní kola, i když částečně tomu může také pomoci,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Fotogalerie
11 fotografií