V sobotu dopoledne vyvrcholila harlejářská slavnost, při níž od čtvrtka až do neděle Praha hostí na 60 tisíc motorek a dalších 40 tisíc návštěvníků, spanilou jízdou centrem Prahy! Na Letné se seřadily dlouhé kolony ocelových dravců a vyrazily do víru dění. Jely ve třech vlnách zhruba po hodině.

Trasa vedla Letenským tunelem přes Hlávkův most, Wilsonovou ulicí směrem na Václavské náměstí, odtud pak přes Karlovo náměstí po nábřeží k Rudolfinu. Tam pánové ze svých ocelových ořů na okamžik sesedli, dali si pauzu a přes Klárov se vydali zpátky na místo, odkud vyrazili, a dále pak na holešovické Výstaviště, kde je pro ně připravený bohatý program.

Motorkáři vyrazili z Letné na spanilou jízdu!

Při jízdě byly k vidění opravdu skvěle vytuněné kousky. „Mezi účastníky nechybí historické stroje, takzvané custom biky, ale ani současné modely s muži i ženami v sedle, dále veteráni, kluby a další,“ řekl Blesku mluvčí akce Jakub Koutek. Motorkáři speciálně vystylovali i sebe - kromě očekávatelných kožených oblečků na motorce mohli Pražané potkat taky Santu Clause nebo zmalovaného „Gena Simmonse“ z kapely Kiss. V čele ocelového pelotonu jela pravnoučata zakladatele legendární americké značky Karen a Bill Davidsonovi a kolonu bedlivě střežili také policisté, kteří byli spolu se strážníky rozeseti po celé délce trasy.

Trasa sobotní spanilé jízdy.
Autor: Google maps

Spanilou jízdu si zhruba 200 motorek vyzkoušelo už v předvečer té dnešní - jely toutéž trasou a projet ji celou jim zabralo přibližně půl hodiny. Pražané nadupaným mašinám mávali, další je v úžasu pozorovali. Celá noční jízda, která začala ve 21:30 na Letné, se obešla bez komplikací.

14 tisíc km s motorkou

Do Prahy dorazili motorkáři ze 77 zemí. Kromě Čechů jich je nejvíce z Německa, Itálie, Francie nebo Velké Británie. Bohaté zastoupení by podle organizátorů měly mít také státy východní Evropy, především Rusko, Bělorusko, Ukrajina a Polsko. „Ale máme účastníky i ze vzdálenějších zemí, jako jsou například Austrálie, Nový Zéland nebo Indie,“ uvedl organizátor akce Jaroslav Vavřina. Nejstarším účastníkem je 83letý Ital, který přijel na svém Harley-Davidson Road King z Říma. Nejvzdálenější účastník je z Číny, do Prahy urazil na motorce po vlastní ose 14 000 kilometrů.

Fotogalerie
69 fotografií