Návštěvníci na oslavy 115. výročí legendární značky Harley-Davidson přijeli kromě různých workshopů, kaskadérských představení, dobrého jídla a bohatého doprovodného programu především kvůli tomu, aby se pokochali nejrůznějšími ocelovými kousky ze všech koutů světa. V Praze na Výstavišti mohou natrefit na skutečné vzácnosti.

Mašina pro papeže

Vystavena je i motorka papeže Františka, nikdy na ní ale nejezdil.
Autor: Blesk:TONDA TRAN
Motocykl Harley-Davidson Dyna Super Glide dostal papež František během oslav 110. výročí založení Harley-Davidson před 5 lety v Římě. Ten na motorce nejezdil, daroval ji do dobročinné dražby. Vyvolávací cena byla 330 tisíc korun. Za finální cenu 6,5 miliónu korun skončila v rukou českého majitele. Výtěžek z dražby byl použit na obnovu jednoho kostela v Římě a vývařovnu pro potřebné.

Pradědeček harlej

Nejstarší dědeček, který je v Praze k vidění, pochází z roku 1914.
Autor: Blesk:TONDA TRAN

Nejstarší Harley-Davidson byl vyroben roku 1914. S dvěma stupni rychlosti dosáhne nejvyšší rychlosti 110 kilometrů v hodině. William Harley a Arthur Davidson s ním začínali budoucnost legendy.

Pokérovaný krasavec

Potetovaný krasavec přijel do Prahy z Polska.
Autor: Blesk:TONDA TRAN
Tenhle krasavec dorazil z Polska, kde si s ním tři umělci dali dost práce. Není to totiž nastříkaný lak na kovu, ale motocykl The Recidivist je celý pokrytý tetovanou hovězí kůží, střiženou na míru pneumatikám, nádrži, sedadlu, zadnímu blatníku a dalším komponentům.

Unikátní modrá výhra

Jedním z největších taháků oslav 115. výročí značky Harley-Davidson, je pro návštěvníky možnost výhry modelu Softail Heritage Blue.
Autor: Blesk:TONDA TRAN
Jedním z největších taháků oslav 115. výročí značky Harley-Davidson je pro návštěvníky možnost výhry modelu Softail Heritage Blue. Chcete, aby skončil ve vaší garáži? „Stačí si pořídit zvláštní platební kartu vydanou při příležitosti a pro využití na akci v areálu oslav,“ řekl Blesku hlavní organizátor akce Jaroslav Vavřina (50) a jedinečný stroj, o který se hraje, také popsal.
„Je to úplně klasický Harley. Značka má v současné době 36 modelů, mezi kterými si vybere opravdu každý. Ale tohle je prostě klasika,“ říká Vavřina. „Je celý postavený pro skvělou jízdu, kdy stačí si ji užívat a sledovat svět kolem sebe,“ dodal. Výjimečný stroj z této motorky ale dělá ještě jedna podstatná věc – je to jedinečný originál, druhé takové lakování na světě neexistuje. Na nádrži a blatnících ho zdobí slova české a americké hymny. Přední blatník navíc odkazuje na zakladatele a zadní zase na prezidenty Havla a Masaryka.
Fotogalerie
22 fotografií