Ještě než policisté v dubnu zadrželi skutečné pachatele ohavného činu - partu zdatných Nizozemců, kteří v centru Prahy zmlátili číšníka tak, že skončil v umělém spánku, vydali se do hotelu Astoria. Tam zatkli šest nicnetušících izraelských turistů a jednoho Kanaďana. A zrovna v rukavičkách s nimi nejednali - jeden z Izraelců popsal zákrok mužů zákona jako dosti nepřiměřený. Policisté údajně turisty bili a drželi jim zbraně u hlav.

Událostí se proto začala zabývat inspekce. „V těchto dnech bylo šetření GIBS ukončeno s tím, že v dané věci a postupu policistů nebyly zjištěny okolnosti, které by zakládaly podezření ze spáchání trestného činu u příslušníků Policie ČR,“ řekl Blesk.cz mluvčí inspekce Ivo Mitáček. Ačkoliv policisté stíháni nebudou, inspekce přesto v jejich práci odhalila dílčí nedostatky. „Proto příslušné vedení policie písemně upozorníme tak, aby v budoucnu k podobným pochybením nedocházelo,“ dodal Mitáček.

Fatální omyl začaly ihned po kritice řešit také kontrolní orgány pražské policie, ačkoliv oficiální stížnost nikdo nepodal. „Po linii kontrolních orgánů pražské policie bylo shledáno, že při zásahu proti cizincům na hotelu nikdo nepochybil,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk koncem května.

Fotogalerie
29 fotografií