V zahraničí slaví české sklo obří úspěchy, a tady jako by se na něj zapomnělo. To má změnit nové Muzeum skla v Portheimce. Celkem přes 170 skleněných děl bylo rozmístěno po prvním patře vily. V šesti místnostech je výběr toho nejlepšího, co kdy u nás vzniklo.

Mezi nejzajímavější pokoje patří Hodovní síň: „Je to taková obrovská hostina z jídla, ovoce, květin, nápojů a nad tím je křišťálový lustr,“ s radostí popisuje kurátor expozice Milan Hlaveš. A nejen to - jak rozmanitá tvorba českých sklářů je, dokazuje i několik netradičních exponátů: „Kromě toho tady máme skleněné plíce, skleněné srdce, skleněného psa, skleněné múzy,“ usmívá se Hlaveš.

Na Praze 5 se otevřelo nové Museum skla Portheimka
Autor: Jiří Marek

Skleněné skvosty poskytla Meda Mládková z Musea Kampa, dále Uměleckoprůmyslové museum Praha a prostory zapůjčila Městská část Prahy 5. Některá díla mají i milionovou hodnotu, který kousek je nejcennější, ale kurátor prozradit nechtěl. 

Populární ve světě

Expozice má v Portheimce zůstat tři roky a její ambicí je oslovit kromě českých návštěvníků také ty zahraniční. České sklo je totiž za hranicemi vyhlášené. „I v Číně jsme pořádali výstavu českého skla. Přišlo na ni přes dva miliony lidí,“ říká ředitelka Uměleckoprůmyslového musea Helena Koenigsmarková.

Video
Video se připravuje ...

Kurátor trvalé expozice Milan Hlaveš a radní Lukáš Herold (ODS) představují Portheimku Jiří Marek

Za českým sklem necestují jen jeho obdivovatelé, ale také tvůrci, kteří se tvorbou zlatých českých ručiček často nechávají inspirovat. Důkazem je americká výtvarnice a sklářka Karen LeMonte, která v Praze žije již 20 let. „České sklo je úžasné. Je na vysoké úrovni a mám ho moc ráda. Proto jsem k vám přijela a zůstala tu,“ vysvětluje sympatická LeMonte. Karen, původně sochařka, vystavuje v Museu skla své skleněné šaty. Její díla jsou rozeseta po celém světě a nebýt inspirace od českých sklářů, vypadala by možná úplně jinak.

Kdy: Úterý až neděle od 10 do 18
Kde: Štefánikova 12, Praha 5
Ze kolik: 120,- dospělý, 200,- rodina, 60,- dítě, student, ZTP

Více k Museu skla Portheimka zde: http://www.museumportheimka.cz/

Fotogalerie
24 fotografií