Obžalovaný Lukáš K. se v přípravném řízení přiznal k založení požáru, v květnu u soudu popřel vinu a za žháře označil bratra Milana. Kvůli změně výpovědi ztratil Lukáš K. možnost polehčující okolnosti, díky které mu mohl soud mimořádně snížit sazbu. Jako zásadní důkaz, který soud přesvědčil o jeho vině, je skutečnost, že označil ohniska požáru, přestože ta nikde nebyla zveřejněna.

Soud dnes vyslechl tři členy rodiny. Bratr Milan, na kterého obžalovaný svaloval vinu, popsal, jakým způsobem Lukáš K. nad ránem v podnapilém stavu založil požár. Obžalovaný měl jemu i dalším sourozencům vyhrožovat.

U soudu dnes vypovídala i matka obžalovaného, podle soudu však její svědectví, které bylo zejména obhajobou obžalovaného, nelze brát v potaz kvůli psychické nemoci. Zatímco matka Lukáše hájila, jeho sestra mluvila opačně a bratra Lukáše označila za zlého. V rodině panují napjaté vztahy, kdy existují spory mezi sourozenci i spory mezi sourozenci a matkou.

Podpaloval opilý

Lukáš K. ve skladu provozoval maskérské studio, ale také ubytovával svou invalidní matku a tři nezletilé sourozence, jež má v péči. Dostal kvůli tomu výpověď, pronajaté prostory měl opustit do 11. června. V daný den přestěhoval rodinu do hotelu za pomoci bratra Milana. V noci se opil a v suterénu údajně rozlil a zapálil tekutý podpalovač.

Obviněný Lukáš K. vinu popírá. Prý budovu zapálil jeho bratr
Autor: ČTK, Ondřej Deml

Při požáru budovu zamořil hustý kouř, který pronikl do místností využívaných společnostmi TV Nova a Phantom Special Effects, ale i do kanceláří a obytných prostor ve vyšších patrech. Oheň zničil uskladněný materiál v suterénu a žár v objektu poškodil rozvody. Celkově požár způsobil škodu přes 11 milionů korun.

Třináctiletá zachráněná

Obyvatele budovy, mezi kterými byla i třináctiletá dívka, včas upozornili sousedé nebo požární hlásič, takže všichni vyvázli bez zranění. Jednoho muže, který se nadýchal zplodin, museli snést z druhého patra po žebříku hasiči. Podle svědků se Lukáš K. na místě „choval jako blázen“ a neustále se vyptával, kde soused z druhého patra je.

Na Barrandově hořelo i o rok dříve, a to v mnohem větším rozsahu. V srpnu 2016 tam vzplály kulisy pro seriál Knightfall. V tomto případě nikdo obviněn nebyl, protože policii se nepodařilo zjistit konkrétního pachatele. Oheň se zřejmě rozšířil od odhozené cigarety.

Fotogalerie
23 fotografií