„Výstaviště mi stejně jako celá přilehlá Stromovka přirostlo k srdci a na jeho rozvoji mi hodně záleží. Jsem ráda, že se nám celou tu revitalizaci povedlo nastartovat a už nyní je vidět, že se dostavují výsledky,“ uvedla primátorka. Dodala, že s ohledem na nedávné dění ve firmě chce mít pod kontrolou rozvoj areálu a především mít možnost zrevidovat již uzavřené smlouvy a dohlédnout na budoucí. Na postupu se dohodla s Janem Wolfem (KDU-ČSL/Trojkoalice), do jehož gesce Výstaviště spadá.

Rezignace předsedy

Bývalý předseda dozorčí rady Vyhnánek na funkci rezignoval poté, co radní nevyslyšeli jeho apel na to, aby se sešli a situaci ve firmě řešili. Představenstvo společnosti podle něj nedodržuje zákon. Bližší detaily sdělit nechtěl, bezprostřední problém se podle něj týká chystané akce Praguecon. Vyhnánek v otevřeném dopisu radním sdělil, že nemůže působit v orgánu firmy, o jejíž stav nejeví zástupci hlavního města jakožto jediného akcionáře ani elementární zájem.

Podle Vyhnánka dozorčí rada ve fungování firmy nalezla pochybení, která nejde ignorovat. Jak uvedl v dopisu, souvisí podle něj s „neodolatelným nutkáním několika manažerů přihrávat veřejné zakázky svým kamarádům a spřáteleným firmám“.

Zastupitelské výbory pro kulturu a legislativu pražské radní předminulý týden vyzvaly, aby situaci řešili. Možnými pochybeními vedení Výstaviště se zřejmě bude zabývat i kontrolní výbor.

Situaci kolem Výstaviště, které je památkově chráněno, řeší Praha řadu let. Město se v roce 2012 vyvázalo z dlouhodobé a podle některých názorů nevýhodné nájemní smlouvy se společností Incheba. Od začátku roku 2015 přešla správa pod městskou společnost Výstaviště Praha. Nedávno radní schválili rekonstrukci a dostavbu Lapidária, kde by měla být následně umístěna Slovanská epopej.

Areál u Stromovky vznikl v roce 1891 při příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Poškodila ho povodeň v roce 2002 a o šest let později požár Průmyslového paláce.

Fotogalerie
22 fotografií