Čtyři kategorie, čtyři úrovně služeb a nejvýraznější změna ceníku od roku 1989. To vše se však netýká pražských hospod, ale míst posledního odpočinku. Zatímco například Olšany a Malvazinky budou I. kategorie, Ruzyně nebo Záběhlice budou nově »čtyřka«. „Když se hřbitovy liší vybaveností a službami, měla by se úměrně lišit i cena pronájmu za hrobové místo na nich,“ sdělil Blesku důvody změn radní Daniel Hodek (ČSSD).

Rozdělení začne platit už 1. července a bude se týkat všech hřbitovů spadajících pod Správu pražských hřbitovů (SPH). V důsledku nového systému se na 23 hřbitovech z celkových 29 zlevní pronájem hrobů. Místo maximálních 120 korun za metr čtvereční a rok na některých místech nyní cena klesne až na 96 korun.

Magistrát od července rozdělí pražské hřbitovy do čtyř kategorií podle poskytovaných služeb.
Autor: Blesk.cz

Ušetřené stovky

„Nájemní smlouvy jsou uzavírány obvykle na 10 let, jedná se tedy rámcově o slevu na nájemném od 240 do 630 a více korun na deset let,“ upřesnil Blesku Karel Kobliha, pověřený řízením SPH. „Zlevnění ale v žádném případě nepovede ke zhoršení úrovně našich služeb. Pro nás je údržba hřbitovů vždy na prvním místě,“ slibuje Kobliha.

Fotogalerie
11 fotografií