V roce 2014 započala rekonstrukce tramvajových kolejí ve Strašnicích. Při té příležitosti byly vysázeny i travnaté pásy V Olšinách. Celkově stála rekonstrukce necelých 150 milionů korun. O několik let později jsou travnaté pásy seschlé a místní si stěžují.

„Já to neštěstí s tímto trávníkem sleduji od jeho amatérského založení, kdy už před několika lety bylo jasné, že se nechytí. Oni ho položili v podstatě na začátku léta, před cca třemi lety. Okamžitě po položení uschnul a dodnes už se nevzpamatoval. Stačí se podívat zblízka, tráva tam není prakticky vůbec, to, co tam roste, je plevel,“ říká autor videa Filip N.

Video
Video se připravuje ...

Takto se seká tráva na Praze 10. Filip N.

Správu travnatých pásů mezi kolejemi má na starosti Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP). Ten si na práci najímá specializovanou firmu. Ta DPP tvrdí, že danou činnost odborně zvládá. Po zhlédnutí videa mluvčí dopravního podniku Aneta Řehková reaguje: „Firmě předáme podnět s prosbou o ověření, jak pracovníci soukromé firmy svou práci vykonávají a jestli přitom zbytečně neplýtvají svým časem a pracovními nástroji,“ přibližuje další postup.

Špatná skladba rostlin

Praha 10 se s Dopravním podnikem hlavního města Prahy domluvila na sekání trávníku v ulici Vršovická: „Podílíme se pouze na sekání, neboť na zalévání a jiné činnosti nemáme techniku. V Olšinách částečnou správu zatím neplánujeme,“ vysvětluje mluvčí Prahy 10 Vít Novák.

Dlouhodobě seschlý travnatý pás řeší i na Praze 6 v ulici Bělohorská. Starosta „šestky“ Ondřej Kolář (Top 09) 7. června situaci komentoval: „V Praze se vybírá špatná skladba rostlin, které se tam sázejí. Tráva je vysazována tím způsobem, že se tam položí ten klasický travnatý koberec, který vydrží maximálně rok. A pak na příkladu Bělohorské vidíme, že je to neúčelné. Mezi kolejemi by měly růst rostliny, které jsou odolnější. My komunikuje s dopravním podnikem, který se o ty zelené pásy mezi kolejemi stará a snažíme se ho přimět k tomu, aby se o ně staral a postupně obměňoval skladbu rostlin,“ shrnuje problém starosta.

Fotogalerie
8 fotografií