Řemeslníkovi z Prahy-Zbraslavi zabavili v roce 2014 řidičský průkaz policisté. „Bylo nepříjemné ptát se klientů, aby mi s auty popojížděli. Nic jiného se ale dělat nedalo,“ popsal pro Blesk.cz automechanik Holub. Před dílnou proto i přes zákaz řízení nasedal do porouchaných aut a přejížděl s nimi. Soud ho za to poslal na osm měsíců do vězení. Trest nastoupil v listopadu 2016 a propuštěn byl v červenci 2017.

Rozhodnutí prvoinstančního soudu nezvrátil ani odvolací Městský soud v Praze, ani Nejvyšší soud ČR. Za pravdu Pavlu Holubovi dal až ústavní soud poté, co podal ústavní stížnost. „Nepoužíval vozy pro potřebu sebe někam přemístit, ale pouze vykonával činnost automechanika, kterou jako takovou soudem zakázánu neměl,“ zdůvodnil verdikt ústavní soudce Ludvík David (67). „Ke své opravárenské činnosti navíc ani nepotřeboval řidičský průkaz,“ řekl. „Vždy se jednalo jen o několik málo metrů v areálu soukromých garáží, kam byl vjezd jiným osobám zakázán,“ doplnil Holubův advokát Robert Plicka.

Natočila ho kamera

Osmadvacet jízd bez řidičáku odhalila skrytá kamera, kterou na tři měsíce postavili před Holubovu autodílnu policisté. Měli podezření, že u vozů přepilovává VIN kódy. Nic z toho se ale nepotvrdilo. Za celých osm měsíců, co Pavel Holub pobýval nespravedlivě za zdmi věznice v Rapoticích, neviděl své děti. Nechtěl jsem, aby za mnou chodily do vězení. Každý den jsme si aspoň dvacet minut volali, ale bylo to málo,“ vzpomíná na smutné období Holub.

Pavel Holub má nyní nárok požadovat odškodnění. „Musí doložit náklady na advokáta, soudní poplatky a možný ušlý zisk. K tomu připočítají denní náhrady za pobyt ve vězení,“ vypočítal advokát Richard Novák. Podle Holubova advokáta Roberta Plicka konkrétní sumu však v tuto chvíli určit nelze: „Z praxe mohu konstatovat, že se může v některých případech jednat o škodu v řádech stovek tisíc korun až jednotek milionů,“ odhaduje kompenzaci, o kterou se hodlá přihlásit.

 

Fotogalerie
10 fotografií