České Amnesty International nechce nečinně přihlížet. V mezinárodní den uprchlíků vyšlo do ulic, aby veřejnou scénkou upozornilo na zvěrstva, která jsou páchána na libyjských uprchlících v detenčních táborech. „Jenom část zařízení je kontrolována vládou. I v těch dochází k velmi hrubým věcem. Poslední roky dochází k fyzickému mučení, bití tyčemi, elektrošoky a znásilňování. Ti lidé jsou nuceni telefonovat svým příbuzným a žádat je o výkupné,“ vysvětlovala specialistka na migraci Šárka Antošová.

Právě na to upozorňovali aktivisté v bílých tričkách s cedulemi na krku s částkami, za které byli naoko prodáváni. Nejprve si všichni vyzuli boty a pak se svázanýma rukama poslouchali, co smí a nesmí, jako to údajně chodí v Libyi. „Hezky se otočte, ať si vás mohou prohlédnout a ví, co kupují,“ křičel do megafonu jeden z aktivistů, který představoval strážného.  

Rozporuplné reakce

Reakce kolemjdoucích se různily. Někteří ihned přispěchali ke stolku, aby se o dané situaci dozvěděli více, a podepsali petici za zastavení detence a obchodování s uprchlíky, jiní se zastavili, aby hlasitě sdělili svůj opačný názor. „To nás nezajímá. Žádné uprchlíky tady nechceme,“ křičela banda mladých chlapců, kterým představení připadalo směšné. 

Video
Video se připravuje ...

Představení na Václavském náměstí bylo oproti detenčním centrům procházkou růžovou zahradou. Eva Fornálová

Do detenčních center se migranti dostávají při útěku. „Evropská unie je sama za to částečně zodpovědná, jelikož se podílí na tréninku libyjské pobřežní stráže, která hrubě porušuje základní lidská práva. Často takové záchranné operace mají na svědomí smrt desítek lidí. Tito lidé jsou pak navraceni do země, kde je umisťují do detenčních zařízení. Neexistuje tam žádná ochrana migrantů,“ popisovala migrační specialistka. Nyní je podle Amnesty International v Libyi drženo přes 7 000 migrantů a uprchlíků.

Obchod s lidmi v 21. století

Cílem Amnesty International ale není přijmout do Česka milion migrantů. „Naše priority jsou ve vysvobození lidí z otřesných podmínek a okamžité ukončení obchodování s lidmi,“ poukazovala na záměr celé akce Antošová.

Akce byla součástí celodenního programu v rámci mezinárodního dne uprchlíků. V osm večer startuje promítání snímku V řízení v kině Ponrepo, po kterém bude následovat panelová diskuze na téma Je snadné získat v Evropě azyl? A jak to probíhá. Více se dočtete tady.

Fotogalerie
23 fotografií