Anežka, Klára, Monika a Ondra vykoukli na svět ve 31. týdnu s váhou od 1400 do 1660 gramů. „V neděli večer jsem dostala slabé kontrakce a děti se narodily ve čtyři ráno z neděle na pondělí akutním císařem. Musím poděkovat celému týmu Motola, protože to měl skvěle zorganizované,“ řekla České televizi (ČT) maminka Helena. Doma na sourozence čeká ještě starší bratříček. „Já jsem byla neskonale šťastná. Protože velkou rodinu jsem si vždycky přála,“ uvedla maminka.

Vybavení mají

Aby celý porod proběhl bez komplikací, museli se lékaři dobře připravit. Helena proto v porodnici na oddělení rizikového těhotenství ležela poslední měsíc. Každého prcka pak měl na starosti jeden tým. Manželé přiznali, že na velkou rodinu už jsou doma připraveni. Oblečení mají od kamarádů a také od svého staršího syna.

Pomohla jim také sbírka matek s vícerčaty. „Dá se připravit zázemí v podobě postýlek, sedaček, ale to, co nás čeká, to teprve uvidíme, až nás pustí všechny z porodnice. Spíš si to bude asi sedat postupně,“ přiznal teď už pětinásobný otec Josef. Maminka s dětičkami v péči zdravotníků zůstane pravděpodobně ještě několik týdnů.

Shání auto

Rodina zatím s penězi vychází. Teď však musí vyřešit auto, kam naskládají pět dětí. Kromě toho potřebují finance na nákup jídla, hygienických potřeb pro děti a pleny. Klub dvojčat a vícerčat se jim rozhodl pomoct díky přispění dárců.

Na co mají nárok?

Pro rodiny vícerčat je od letošního roku vyčleněn rodičovský příspěvek 330 000 korun. Dříve byl pouze 220 000 korun jako pro rodiče s jedním dítětem. „Mají také nárok na pečovatelku do čtyř let dítěte zdarma. Pečovatelka však může pomáhat pouze s domácností, takže s úklidem, vařením, nákupy, ale nesmí pomáhat s dětmi,“ řekla Blesku Klára Vítková Rulíková z Klubu dvojčat a vícerčat.

Vícečetné české porody (průměr za jeden rok):

dvojčata 1600
trojčata 16

Dosud nejvyšší počet porodů, při nichž se narodily naráz dvě či více dětí, evidoval statistický úřad v roce 2010. Celkem jich zaznamenal 2458.

Počet porodů po roce 1989:

čtyřčata 10x
paterčata 1x

V roce 1974 se narodila čtyřčata 4x! Po dvou čtyřčatech přišlo na svět v letech 1959, 1987 a 2001. Od roku 2013 má Česko také svá první paterčata, čtyři chlapce a jednu holčičku.

Čtyřčata se podle statistických údajů narodí jednou na 600 tisíc porodů, paterčata pak jednou na 50 milionů porodů.

Nejznámější čtyřčata Česka

Herečce Lorně Vančurové (67) se narodili císařským řezem 25. ledna 1983 tři chlapci a jedno děvčátko. Donosila je až do začátku devátého měsíce, což se v té době považovalo téměř za zázrak. Prckové vážili od 1690 do 2390 gramů.

Posledním čtyřčatům je 15 let

Poslední čtyřčata v České republice přišla na svět před 15 lety. Rodina Janušových bydlí na Moravě a o publicitu nestojí. Zdeněk, Anne Mary, Martin a Denisa se narodili v pražské nemocnici v Podolí císařským řezem v lednu roku 2003. Mají ještě starší sestru.