Propíchnutého holuba objevila Johana na budově nákupního centra v Hostivaři. „Podařilo se nám ho chytit až po pěti hodinách. Schoval se ve výklenku pod cca pět metrů vysokým mostem,“ popisovala, jak se vystrašené zvíře bálo pomoci. Zblízka už bylo znát, že má v sobě zabodnuté dvě tenké jehly, kdy jedna prochází přímo středem oka.

Nemohl ani pít

Jelikož odchycení trvalo tak dlouho, bylo nutné počkat do ranních hodin na odbornou pomoc. „Zbývalo tedy jen snažit se do něj dostat aspoň trošku vody, což bylo pochopitelně nemožné. Bolest byla horší než žízeň, takže jen stál nad miskou a zoufale koukal na její obsah,“ popisovala bezesnou noc Johana, která odpočítávala minuty do osmé hodiny ranní, kdy se vypravila na veterinu. 

Při prohlídce se ukázalo, že mozek naštěstí nebyl zasažen. Jehla ovšem poškodila zrak, a tak bude po zbytek života holub špatně vidět na jedno oko. „Teď je v domácí péči, kdy dostává antibiotika a antibiotické kapky do zasaženého oka. Vypouštět ho rozhodně nebudeme,“ prozradila zachránkyně Johana. 

Jak se to stalo?

Přestože pachatele nikdo neviděl, veterináři potvrzují domněnku Johany. Opravdu šlo o šipky z foukačky. Ovšem dva veterináři se shodují, že ptáka někdo musel držet, jelikož by prý šipka neproletěla tak snadno skrz.

Johana Severská objevila holuba na sídlišti Košík v Praze.
Autor: Johana Severská

Budoucnost raněného

Holoubka už nečeká život na ulici. „Buď si ho necháme, nebo ho předáme někomu, kdo má s holuby zkušenosti a poskytne mu kvalitní péči, plný komfort a bezpečí,“ říká zachránkyně, které se ozvalo i pár zájemců. Vše se teprve rozhodne. Opeřence nyní čeká minimálně dalších 14 dnů rekonvalescence u jeho zachránkyně. Pachateli dle zákona o týrání zvířat hrozí při dopadení trest odnětí svobody na šest měsíců až tři roky.

Trávení psů i koček

Případ holoubka není ojedinělou zkušeností místních s cílem ublížit zvířeti. „Případ probodnutého holuba jsme nikdy v minulosti nezaznamenali. Případ nástrahy k trávení psů byl v Praze 15 zaznamenán zhruba před pěti až šesti lety v Hostivařském lesoparku,“ sdělil pro Blesk.cz Petr Sabol, ředitel městské policie v Praze 15. Dle Johany to ale není tak dávno, co se opětovně setkala s návnadami. „Loni na podzim se tu objevilo mnoho kusů salámu s připínáčky, náš pes málem snědl kousek s pěti,“ sdílela na závěr svou zkušenost Johana.

Fotogalerie
6 fotografií