„Mnoho fám pochází z filmů, například Atentátu Jiřího Sequense z roku 1964. A ty pak přebírají další tvůrci. Lidé pak berou jako fakt i to, co byla původně umělecká licence,“ vysvětlil historik, kde se většina mýtů vzala. Mnoho z nich ale mají na svědomí také svědci, kteří při pozdějších popisech popustili uzdu fantazii. „Vždy je nutné tu výpověď kriticky zhodnotit, zda svědek říká opravdu to, co se stalo, anebo už o tom mluví tak dlouho, že ani neví, co vlastně viděl,“ popsal Pavel Kmoch.

Zobrazení Heydrichovy likvidace českými parašutisty ve filmech a literatuře kriticky srovnal s historickými prameny, dostupnými dokumenty z vyšetřování gestapa i dobovými fotografiemi. Na nepřesnosti a fámy se zaměřil v knize Operace Anthropoid: Epilog, která by měla vyjít ještě letos v nakladatelství Academia.

Fáma 1: Atentátníci byli tři

Že atentát na Heydricha provedli Jan Kubiš a Jozef Gabčík, je všeobecně známé. Spekuluje se, že spolu s nimi byl v Kobylisích ještě Josef Valčík. „O třech pachatelích hovoří jen úplně první hlášení do Berlína od důstojníka SS Hanse Ulricha Geschkeho. Pak už bylo jasné, že byli jen dva. Valčík o tom určitě věděl, ale na 99 % tam nebyl. Gestapo už totiž znalo jeho podobu a i při nácviku se počítalo jen se dvěma lidmi,“ vysvětlil Kmoch.

Fáma 2: Znamení zrcátkem

Ve filmu Atentát z roku 1964 dává Josef Valčík Kubišovi a Gabčíkovi znamení zrcátkem, že Heydrich už jede. To je ale tvůrčí zásah režiséra Jiřího Sequense. „Proč složitě házet prasátko, když si můžete třeba sundat klobouk?“ vysvětluje Pavel Kmoch. Podle něj neměli parašutisté »echo« žádné. „Byli překvapeni. Kdyby jim dal někdo znamení, že Heydrich už jede, byli by lépe připraveni,“ dodává.

Fáma 3: Gestapo vpadlo hlavním vchodem

Ve filmech je často zobrazeno, že gestapo jde do kostela sv. Cyrila a Metoděje hlavním vchodem. Ve skutečnosti tam ale vniklo přes kostelníkův byt.

Fáma 4: Parašutisté měli samopaly

Boj parašutistů s gestapem a SS se většinou zobrazuje jako brutální přestřelka. Parašutisté ale vůbec neměli takovou výzbroj. „Němci předpokládali, že to jsou padákoví agenti a že jsou těžce vyzbrojeni. To ale nebyla pravda, každý z nich měl jednu nebo dvě pistole a zřejmě nějaké granáty,“

Fáma 5: Kubišova krev na galerii

Z dochovaných fotografií po boji je na jedné z nich zachycené tratoliště krve na galerii kostela. Traduje se, že patří Janu Kubišovi. „I seriózní literatura to uvádí s tím, že je to v německých pramenech. Ale to není pravda. Když si je opravdu přečtete, zjistíte, že krev může být kteréhokoliv z mužů, kteří bojovali na kůru. Takže i Bublíka nebo Opálky,“ uvedl Pavel Kmoch.

Fáma 6: Odstřelená deska

Další z fám je, že když vojáci SS konečně objevili druhý vchod do krypty, kamennou desku, která jej kryla, nechali odstřelit výbušninou. Ve skutečnosti ji pražští hasiči obyčejně rozbili.

Fáma 7: Z krypty se snažili prokopat

Tradiční součástí popisu boje v kryptě je snaha výsadkářů prokopat se ven a uniknout třeba kanalizací. Dokladem má být i jáma, která je v kryptě dodnes. „Podle mě to tak jasné není. Domnívám se, že ta díra tam byla už předtím. Navíc proč by kopali zrovna v místě, kudy na ně pálili z ulice a házeli granáty?“ ptá se Pavel Kmoch. Ať tak či tak, únik by parašutisty zřejmě nezachránil, nacisté měli obsazené okolí Resslovy až k Vltavě.

Fáma 8: Nacisté do krypty slanili

Vojáci, kteří se pokoušeli dobýt kryptu přes větrací otvor, tam měli slanit. Parašutisté je ale palbou zahnali zpět nahoru. „Podle záznamů tam ale měli žebřík. Jestli byli také jištěni lanem, je otázka,“ popsal Pavel Kmoch.

Fáma 9: Bublík na fotografii

Po smrti nacisté mrtvé parašutisty na chodníku před kostelem vyfotili. O jedné z fotografií se tvrdilo, že je na ní Josef Bublík. Pavel Kmoch ale fotografii porovnal s fotografiemi z pitevny i ze života výsadkářů a došel k jinému závěru. „Ve skutečnosti se jedná o Jozefa Gabčíka,“ řekl rozhodně.

Fáma 10: Heydrich měl jít do Paříže

Poslední a možná největší fámou, která se k atentátu váže, je, že byl vlastně zbytečný, protože Heydrich měl přejít jako protektor do Paříže. „Je to nesmysl z několika důvodů. Francie nebyla protektorát, ale hlavně je to tvrzení historika Čestmíra Amorta na základě dokumentu, který si vymyslel. Byl totiž velice poplatný minulému režimu,“ vysvětlil Kmoch.

A jedna skutečnost

Když nacisté vyzývali parašutisty, aby se vzdali, z krypty jim hrdinové odpovídali: „Jsme Češi, nikdy se nevzdáme!“ Mohlo by se zdát, že jde jen o fiktivní snahu vykreslit jejich nezlomnost a vlastenectví. Je to ale pravda! „Že to skutečně volali, je doloženo v několika pramenech,“ potvrdil Pavel Kmoch.

Praneteř Jana Kubiše Dagmar Raupachová: Zasáhlo to celou rodinu

Když spáchal Jan Kubiš atentát na Heydricha, došlápli si Němci i na jeho příbuzné. Co si prožili? To Blesku popsala jeho praneteř, renomovaná pražská advokátka Dagmar Raupachová. Jakmile zjistili identitu atentátníků, byli Němci nemilosrdní i k jejich rodinám. „Moje maminka musela do koncentračního tábora v pouhých třinácti letech. Přežila, ale nerada o tom mluvila,“ popisuje Dagmar Raupachová, co si její rodina zkusila.

VIDEO: Pojmenování nových ulic na Praze 9 po hrdinech atentátu na Heydricha.

Video
Video se připravuje ...

Pojmenování nových ulic na Praze 9 po hrdinech atentátu na Heydricha Jiří Marek

Sice její maminku před gestapem varovali, stejně ale šla domů! „Prý v babiččině pohledu nikdy neviděla takovou vážnost. Když je odváděli, řekla jí přísně: Vezmi si kabát! Mamince prý jako první blesklo hlavou, proč kabát, vždyť je teplo… Ale babička už myslela dopředu,“ vysvětluje Dagmar Raupachová. Naštěstí nacistické hrůzy přežily. Cokoliv, co mělo jakoukoliv spojitost s Janem Kubišem, si gestapo odneslo.

„Nezůstala nám jediná jeho fotka,“ popisuje, jak důkladní vyšetřovatelé byli. Přes to, co si její rodina kvůli Janu Kubišovi prožila, mu nic nezazlívá. „U nás se to vždy hodnotilo tak, že to, co udělal, bylo správné. Nikomu ale tento názor nevnucuji,“ říká advokátka. A jaké je podle ní poselství, které si z hrdinských činů parašutistů mohou vzít lidé i dnes? „Nebát se postavit věcem, které nejsou v pořádku,“ říká na závěr.

Fotogalerie
35 fotografií