Z ulice Na Petynce na Patočkovu vede cyklostezka, která je ale po 360 metrech ukončena informační cedulí Konec stezky pro pěší a cyklisty. „Kolaři“ pak musí pokračovat po silnici mezi auty a počítat s tím, že v daném úseku nemají svůj vyčleněný pruh.

V Patočkově je tomu ale jinak. Všechny účastníky provozu může zmást neplatný cyklopruh, který Technická správa komunikací (TSK) loni zrušila a začernila. „Černá barva se ale smyla, bílý pruh zůstal. Bylo to ale jediné řešení, jak pruh odstranit. Broušení by nový povrch zničilo,“ popsala mluvčí TSK Barbora Lišková, podle níž přerušení cyklostezky nevadí. „I když je na ukazateli Patočkova, nemusí tudy stezka nutně vést,“ uvedla Lišková.

Bez rozmyslu

Cyklopruh zhotovila TSK na základě požadavku odboru rozvoje a financování dopravy pražského magistrátu. Kvůli omezení plynulosti dopravy a bezpečnosti provozu byl ale zase zrušen. Pruh byl v té době namalován zatím v délce 150 metrů. Náklady na odstranění byly proto zanedbatelné.

Bude se pruh opět začerňovat? „Dle mých informací v tuto chvíli o dalších úpravách neuvažujeme, ale budeme to řešit,“ dodala k situaci Barbora Lišková.

Jde o bezpečnost

Praha 6 je se současnou podobou cyklostezek nespokojená. „Máme zpracovanou koncepci, která nepočítá s tím, že by cyklisté jezdili po hlavních dopravních trasách. Snažíme se k tomu - na rozdíl od magistrátu, který sází cyklostezky jako »houby po dešti« - přistupovat zodpovědně, v první řadě nám jde o bezpečnost všech účastníků silničního provozu,“ řekl Blesku starosta městské části Ondřej Kolář (TOP 09).

Fotogalerie
5 fotografií