Vratislav II. se narodil nejspíše roku 1033. S ohledem na to, že byl druhorozeným synem vladaře, měl velmi malé vyhlídky k tomu, že jednou stane v čele státu. Tím spíše, že jeho syn Spytihněv II. si na knížecím trůně vedl více než znamenitě. Ten ale zemřel v pouhých 30 letech a na přetřes v roce 1061 přišla otázka jeho nástupnictví. Novým knížetem se stal právě druhorozený Vratislav.

Vratislav se během svého života stihl prosadit natolik, jak to jiní předchůdci jeho rodu nezvládali. Jeho ambice mířily výše než jen ke knížecímu titulu. Díky neúnavné podpoře císaře Jindřicha IV. ve věci sporu s Poláky a s papežem si nakonec vysloužil 15. června roku 1085 královskou korunu. Stal se tak prvním českým vladařem, který se mohl pyšnit královskou korunou. Praha tehdy zažila první z mnoha královských korunovací.

Sídlo na Vyšehradě

Jakmile se Vratislav II. ujal coby kníže moci, měl plné ruce práce se svými zbylými bratry, kteří si rovněž dělali zálusk na knížecí trůn. Do toho měl i neshody s církví, neboť se jeho bratr Jaromír, se kterým v mnohém nesouhlasil, stal v roce 1067 pražským biskupem. Z toho důvodu podnikl Vratislav několik kroků. Jedním z nich bylo přenesení panovnického sídla z Pražského hradu na Vyšehrad.

S tím souviselo i zřízení vyšehradské kapituly. „Vyšehrad se lišil od »svaté Prahy« – hradu sv. Václava – tím, že vytvářel prostředí užšího dvora, panovnické rady a soudu,“ píše v knize Vratislav II. První český král historik Vratislav Vaníček.

Vyšehrad se tou dobou stával významnějším nežli Pražský hrad. Nemělo to však dlouhé trvání, ačkoliv Vratislav II. je na Vyšehradu dodnes pochován. I nyní je v jeho okolí možno spatřit nejstarší románskou rotundu v Praze. Vratislavovi potomci však za své sídlo nadále volili Pražský hrad, který měl lepší zázemí, dostupnost i tradici.

První korunovaný král na Pražském hradě

„Kníže Vratislav měl široké nadnárodní zájmy,“ píše Vaníček. „Biskupská bazilika sv. Víta, Václava a Vojtěcha byla zčásti dokončena již v 70. letech 11. století.“ Právě v ní byl zakrátko Vratislav II. korunován na prvního českého krále. Stalo se tomu právě 15. června 1085.

Korunovace Vratislava a jeho manželky Svatavy Polské se konala dne 15. června 1085,“ uvádí Vaníček. Sama korunovace se konala přímo na Pražském hradě v tehdejší bazilice sv. Víta. „Vratislav byl oděn královskými odznaky a Svatava královským rouchem. Arcibiskup trevírský Egilbert při slavné mši pomazal Vratislava na krále a vložil mu diadém na jeho hlavu.“ Tak byl v Praze, dle kusých informací, korunován první český král.

Praha před 900 lety

Ještě za vlády Vratislavova staršího bratra Spytihněva byla zbourána rotunda sv. Víta, která byla postupně přestavována na baziliku. Z ní posléze „vyrostla“ katedrála, jak ji známe dnes. V té době již existoval např. Břevnovský klášter nebo Jiřský klášter. Praha byla tehdy centralizovaná především v oblasti Pražského hradu. Mnohá obydlí však stála opodál, zejména směrem k Vltavě a následně k Vyšehradu.

Fotogalerie
7 fotografií