O odvolání starostky se hlasovalo tajně, stejně jako o volbě jejího nástupce. V prvním případě zastupitelé dostali možnost napsat na lístek jména radních, kteří by podle nich měli skončit. Pro odvolání starostky a radní Sukové, která spolu s Hujovou rovněž vystoupila z TOP 09, hlasovalo 32 zastupitelů z 35.

Postup hlasování kritizovali koaliční zastupitelé ŽnS, zejména pak fakt, že volbě nepředcházela rozprava. „To je neuvěřitelná šaškárna,“ čílil se Matěj Stropnický (Zelení/ŽnS/Trojkoalice) a následně navrhl odvolání celé rady. Ondřej Rut (Zelení/ŽnS) postup označil za „procedurální improvizaci“. Svoje odvolání s pobavením komentovala i Hujová, která ho označila za frašku.

Změna starosty těstě před volbami

Občanští demokraté v čele s Belluem před časem v Praze 3 vytvořili předvolební koalici s KDU-ČSL a Svobodnými. V současném zastupitelstvu mají tyto tři strany dohromady deset zastupitelů, a jsou tak nejsilnějším klubem, což je také důvodem, proč se stal starostou právě Bellu, i když ODS byla v posledních volbách až třetí.

Části zastupitelů se změny nezamlouvají

Osobu nového starosty i celou výměnu v radě kritizuje hnutí ŽnS. „Bellu je fanfarón a manipulátor s mizivými politickými výsledky,“ uvedl předseda jeho klubu Rut. „Takováto politická turbulence před volbami je nešťastná a zbytečná,“ dodal. Podle opozice by lepším řešením bylo na období do voleb starostu vůbec nevolit, radnici by v takovém případě řídila rada. Bellu nyní může novou roli využít ke zviditelnění před volbami, což je podle Ruta také hlavním důvodem změn v radě.

Krizi na radnici odstartovala sama starostka

Odvolaná starostka Hujová koncem května vystoupila z TOP 09. V reakci na vystoupení Hujové z TOP 09 tři zastupitelé za VPM-NK vypověděli koaliční smlouvu a vyzvali k řešení podle nich nestabilní situace v Praze 3. Při následujících jednáních se členové dosavadní koalice a části opozice dohodli na odvolání Hujové a nakonec i na jejím nahrazení místostarostou Belluem. Hujová byla v době, kdy se většina jednání odehrávala, na dovolené.

Fotogalerie
9 fotografií