Hustý bílý dým v pondělí vylekal nejednoho kolemjdoucího při dopolední cestě po náměstí Republiky. Panika byla zbytečná! Hasičské sbory si tady totiž ověřily spolupráci nanečisto. „Cílem je procvičit součinnost hasičů, zaměstnanců a nájemců Obecního domu při objektové evakuaci,“ vysvětluje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Zkrat na motoru?

Hasiči se potýkali s nahraným případem zkratu na motoru. Ten měl vyvolat pomyslný požár zdejší strojovny vzduchotechniky na střeše objektu. Požár pak ohlašoval pracovník ostrahy. „Nesrovnalosti zjistil na základě konkrétního čidla a hustého kouře vycházejícího ze strojovny vzduchotechniky na střeše objektu,“ popisoval událost Kavka jako kdyby se jednalo o reálnou událost. 

Ostraha pak už jen nahlásila rozsah požáru na velín. V ten moment na místo vyrazila pomoc hasičů. Požární hlídka ihned zahájila evakuaci zaměstnanců a nájemců z přilehlých prostor po únikových cestách na určené shromaždiště. Při akci se podařilo zachránit všechny zúčastněné bez popálenin a šrámů na těle.

Stačilo 25 zachránců

Dnešní akce se zúčastnilo zhruba 25 hasičů z centrální stanice, která by u reálného požáru byla jako první. „Při normálním zásahu by sem přijelo více jednotek," poznamenal Kavka. Pokud by skutečně hořelo, zásahu by se podle něj účastnila zhruba stovka hasičů.

Podívejte se, jak to na akci vypadalo:

Akci hasiči zorganizovali ve spolupráci s vedením Obecního domu. Podobné cvičení se loni v říjnu konalo ve věži Novoměstské radnice, v minulosti pak hasiči trénovali evakuaci a zásah v budově Poslanecké sněmovny. Celkově se nicméně jedná v případě památek spíše o výjimečné akce u objektů, kde se může shromáždit velké množství lidí. U Obecního domu je to v případě plného obsazení až 2500 osob.

Secesní Obecní dům byl postaven v letech 1905-1911 na místě bývalého Králova dvora. Vedle Alfonse Muchy se na jeho výzdobě podíleli například Mikoláš Aleš, Max Švabinský, František Ženíšek a Ladislav Šaloun. V 90. letech minulého století byl kompletně zrekonstruován, oprava tehdy stála asi 1,8 miliardy korun. Obecní dům provozuje stejnojmenná společnost v majetku hlavního města, která o památkově chráněnou budovu pečuje a zajišťuje pronájem prostor a pořádání kulturních akcí.

Fotogalerie
19 fotografií