Co dělat, když člověk v tramvaji, autobusu nebo metru nemá platnou jízdenku nebo legitimaci? Řada lidí si myslí, že nejlepším řešením je se vymluvit, a to doslova na vše možné. Od roztrhání jízdenky psem až po zašantročení dítětem. Právě proti těmto druhům výmluv je zaměřena nová část kampaně „Nejedeš načerno?“ v pražské MHD.

Tramvaje plné komiksů

DPP nasadil do pražských ulic dvě tramvaje, které budou na nešvar chabých výmluv černých pasažérů určeny. Jezdit budou v normálním denním jízdním řádu na linkách č. 13 a 17. S výmluvami typu „Ale vždyť jedu jen jednu stanici“ nebo „Ale vždyť já tou tramvají jen procházím“ se budou moci od středy seznámit i běžní cestující.

Video
Video se připravuje ...

Obě tramvaje Vymlouvačky byly vpuštěny do provozu ve středu ráno. David Zima

Cílem kampaně je upozornit na to, že jezdit načerno se nevyplatí, tím spíše, když díky nynějším cenám roční jízdenky cestující zaplatí jen 10 Kč na den,“ vysvětlil vedoucí oddělení rozvoje dopravy hlavního města Jaroslav Mach. Roční kupon totiž vyjde na 3650 Kč.

Obě tramvaje zdobí symbolická výzdoba plná nejapných výmluv černých pasažérů revizorům. Kromě samotných vět jsou k vidění i komiksy, které mnoho takových situací zachycují. „Tramvaje jsou vybaveny komiksovými obrázky s autentickými komentáři, které jsou opravené jen do té míry, aby se daly publikovat,“ doplnil Mach.

Co si lidé nevymyslí

25 let jsem jezdil jako revizor a mohu říci, že ty komentáře skutečně souhlasí,“ vysvětlil vedoucí odboru Přepravní kontroly DPP Pavel Kurka. „Osobně mi přijde, že jezdit načerno je trapné, tím spíše, když dojde na výmluvy. Zažil jsem například často rodiče s dítětem, kteří jeli bez jízdenek. Po vyzvání k předložení se začali obořovat na to dítě, že jim je ztratilo. To se rozbrečelo, protože o ničem patrně nevědělo, a co potom,“ krčí rameny.

Ulicemi Prahy budou jezdit dvě nové, nápadně černé tramvaje. Tzv. Vymlouvačky seznámí cestující s nejapnými výmluvami odhalených černých pasažérů k tomu, proč nemají platný jízdní doklad.
Autor: Martin Přibyl
Během své práce ale zažil i veselejší příhody. „Také se mi párkrát stalo, že jsem narazil na mládence, který se mi »ospravedlňoval«, že jede do hospody a ví, jak se tam zřídí. Z toho důvodu že prý si raději ani nebral žádné dokumenty,“ líčí Kurka. „U takových jsem ale měl pocit, že se ani tak nevymlouvají, spíše že to tak skutečně je.“

Milion cestujících a 150 revizorů

Rok co rok revizoři v pražských dopravních prostředcích odhalili cca 250 až 290 tisíc černých pasažérů. Ne každý k odhalení přistoupil pragmaticky. Našlo se mnoho takových, kteří s revizory nesouhlasili, nevymlouvali se, a pustili se do nich fyzicky. Jen za loňský rok bylo fyzicky atakováno 45 revizorů, ze kterých jich 20 skončilo v pracovní neschopnosti. DPP přitom disponuje celkem 150 revizory.

Nejvíce alarmujícím byl v tomto ohledu rok 2015, kdy černí pasažéři  napadli hned 81 revizorů, z nichž půlka skončila v pracovní neschopnosti. Podle Kurky bývají černí pasažéři nejčastěji mezi mládeží a sociálně slabší vrstvou. I on sám zažil napadení agresivními cestujícími, ale naštěstí prý nebylo nijak vážné. Nejslušněji se lidé v metru podle něho chovají na lince A, naopak nejhůře nesou odhalení cestující na lince B.
Fotogalerie
28 fotografií