Nová fasáda, nové dětské hřiště, moderní zázemí mateřské školky či periskop na vrcholku věže, kterým se půjde dívat na všechny světové strany. Nejen tím vším bude po rok a půl trvající rekonstrukci disponovat Letenská vodárenská věž, která je dominantou jihovýchodní Bubenče.

Rekonstrukce jako dar ke 130. narozeninám

Budova Letenské vodárny vznikala v letech 1887–1888. Od té doby však spíše pustla, protože se do ní po výtce neinvestovalo. „Jedná se o první takto rozsáhlou rekonstrukci po 130 letech od doby, kdy vodárna vznikla,“ vysvětlil při setkání s médii místostarosta Prahy 7, která byla investorem rekonstrukce, Pavel Vyhnánek (Praha 7 Sobě).

Zevrubná rekonstrukce věže vyšla radnici na 62 milionů korun. 38 milionů přitom poskytlo hlavní město a Evropská unie. „Věž i s jejím přilehlým areálem prošla kompletní rekonstrukcí od fasády až po interiéry, včetně zdobných prvků nebo přístavby,“ vysvětlil dále místostarosta. „V září se sem vrátí Dům dětí a mládeže s přidruženými spolky, a zároveň i jedna třída mateřské školky Na Výšinách.“

Rekonstrukce a modernizace zařízení

„Letenská vodárenská věž je technickou památkou, a jako v památce jsme k ní i přistupovali, a to i včetně pozdějších zásahů ve 20. století,“ vysvětlil Petr Hájek, který projektoval rekonstrukci. Za nejsložitější úsek při obnově věže považoval zejména restaurování pískovcového schodiště, ze kterého se za desetiletí užívání zachovalo jen torzo.

Z podkroví Letenské vodárenské věže je úchvatný výhled. Návštěvníci se tak díky periskopu, který bude umístěn ještě výše, mají nač těšit.
Autor: David Zima

„Věž je mimořádně inspirativní už jen v tom, že má určitý romantický přesah,“ uvedl Hájek k podobě věže, kterou už po staletí obdivují nejen obyvatelé Prahy 7, ale i lidé z ostatních městských částí. Z toho důvodu se rekonstrukce i modernizace věže a jejích přilehlých přístaveb nesla v šetrném duchu.

Interiér jedné třídy mateřské školky pro zhruba 22 žáčků byl například vybaven dřevěnými biodeskami, které obsahují minimum lepidla. Součástí školky bude univerzální sál, který zrovna tak dobře poslouží jako tělocvična i jako promítací sál. Hájek rovněž uvedl, že je v plánu umístit v areálu zařízení na způsob Foucaltova kyvadla, které znázorňuje pohyb Země, či pumpu, ze které budou moci děti čerpat vodu do korýtek.

Pokoukání po Praze

Skutečným lákadlem, které budou moci ocenit návštěvníci, bude periskop v nejvyšších patrech věže, kde bude univerzální sál na místě původního rezervoáru s vodou. Jeho okénko bude umístěno na špičce novorenesanční věže ve výšce přes 26 metrů. Díky němu se zájemci budou moci rozhlédnout po Praze všemi směry, což umožní nižší zástavba v okolí.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadají útroby v nejvyšších patrech věže. David Zima

Od vodárenské věže po byty až k místu pro mládež

Letenská vodárenská věž vznikla v roce 1888 dle návrhu architekta Jindřicha Fialky. Svému původnímu vodárenskému účelu však sloužila „jen“ do roku 1913. Následně byla přebudována na bytový objekt, a potom od 70. let až do současnosti sloužila pro účely domova dětí a mládeže, který se po rekonstrukci vrátí na své místo. Objekt bude veřejnosti zpřístupňován postupně. 30. května bude po rekonstrukci slavnostně otevřen v 17:00.

Fotogalerie
51 fotografií