Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni podle Trejbala spíše stagnuje, než že by se vyvíjelo. „Spíše se rekonstruuje, než že by se stavělo,“ zkritizoval v rozhovoru pro E15. Růst letiště se tím podle něj zcela zastavil.

Pomohlo by rozšíření letiště i metro

Rozvoji letiště by podle něj nesporně napomohlo jeho rozšíření, protože kapacitně už nezvládá konkurovat velkým světovým letištím. „Pokud přiletí najednou dvě velká letadla, je poznat, že už jsme daleko za hranou, prostory jsou dnes nedostačující,“ vysvětlil s tím, že by letišti bezesporu napomohlo i napojení na síť metra.

Svou roli v rozvoji letiště má hrát i to, odkud a kam cestující létají. Za poslední dobu nebývale vzrostl počet letů na Východ, zatímco na Západ tomu při takovém srovnání tak není. „Není úplně snadné rozjet linku Praha–New York na trhu, kde máte deset milionů cestujících, z nichž je třetina na východě země, takže stejně létá z Vídně,“ upozornil Trejbal. Přesto by byl rád, kdyby se v Praze podařilo zprovoznit linku mezi Chicagem a Dubají s mezipřistáním v Praze.

Celý rozhovor najdete ZDE.

Fotogalerie
3 fotografie