Tzv. buštěhradská dráha, která je nejstarší železniční tratí v Praze, se stane historií? Zčásti by tomu tak skutečně mohlo být. Ministerstvo dopravy totiž plánuje trať rozšířit a umístit ji pod zem, což preferuje i Praha 6. Tím by se uvolnily nemalé plochy, které současná železniční trať zabírá. K jejich případné budoucí podobě se mohou vyjadřovat obyvatelé Prahy 6. V úterý proběhlo první setkání za tímto účelem.

Vše, co se v Praze tvoří, bývá zpochybňováno,“ uvedla na setkání místostarostka Prahy 6 Eva Smutná TOP 09). „Člověk by si tím ale neměl nechat zkazit náladu, naopak. Modernizace železnice je v současné chvíli daleko více na pořadu dne než prodloužení metra z Motola na letiště.“

Zachovat ráz okolí i více volnočasových aktivit

Obyvatelé dotčených částí se na veřejném setkání nejvíce vyjadřovali k tomu, jak proměna železničního úseku ovlivní podobu svého okolí. Často zaznívaly hlasy o zachování co nejvíce zelených prostor v okolí trati. Zároveň se ozývali i ti, kteří by si na místo trati přáli zřídit například cyklostezku nebo vycházkovou pěšinu pro maminky s kočárky. Vznesen byl i požadavek například na průchozí zahrádky.

Zatímco jednotlivé návrhy se úsek od úseku různily, většina zúčastněných se nakonec shodla na jednom: hlavně aby byl úsek podél nynější železnice do budoucna opečováván natolik, aby nebyl semeništěm odpadků a bezdomovců. Ti totiž v současných dnech jinak malebné území Dejvic hyzdí.

Městská část by měla patřit jejím občanům

„Jako rodilého Pražáka mne tato problematika obecně zajímá,“ uvedl pro Blesk.cz moderátor setkání Václav Tittelbach. „Myslím si, že pro ostatní městské části je postup Prahy 6 dobrým příkladem v tom, že se svými obyvateli probírá budoucnost. Kéž by takovýchto zelených koridorů, které radnice zamýšlí vytvořit, bylo v Praze více,“ uvedl k záměru vytvoření relaxačních a volnočasových prostranství.

Dnešní setkání s občany se týkalo tzv. Buštěhradské dráhy a jejího využití po tom, co bude daný koridor uvolněn tím, že se trať přemístí pod zem,“ vysvětlila Eva Smutná. „Usilujeme o to, abychom na uvolněných pozemcích mohli vybudovat volnočasovou oblast. Mám velikou radost z toho, že budoucnost daného území není občanům Prahy 6 lhostejná, ale naopak přicházejí se zajímavými podněty.“

Další setkání s veřejností se podle místostarostky chystá znovu. Tam už by měly zaznít konkrétní vyfiltrované a umořitelné požadavky jednotlivých obyvatel.

Fotogalerie
11 fotografií