Socha maršála Koněva v pražské Bubenči, která je „proslulá“ kvůli kontroverzi, jež kolem ní panuje, se dočká nového prvku - radnice Prahy 6 k ní nechá nainstalovat desku, jež jeho působení objasní. Sovětský maršál se na konci druhé světové války podílel na osvobození Prahy. „Nikdo nechce snižovat jeho zásluhy o pomoc Praze, ale nebyla to hlavní síla, která ji osvobodila. Jde pouze o uvedení historických faktů,“ dodal Šrámek.

Pomník je z roku 1980 a podle radnice podléhá výklad historické úlohy Koněva tehdejšímu režimu. Informace na nové desce budou v češtině, angličtině a ruštině. „Text jsme diskutovali a ladili s historiky,“ řekl mluvčí. „V tuto chvíli čekáme, až bude deska odlita,“ dodal.

Socha ruského vojevůdce a sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva (1897-1973) je na náměstí Interbrigády v Bubenči. Pomník se dlouhodobě stává terčem vandalů, naposledy letos 8. května, kdy sochu někdo polil růžovou barvou. Na podstavec sochy pak červeně nasprejoval letopočty 1956, kdy Koněv vedl krvavé potlačení maďarské revoluce, a 1968, kdy Československo obsadili vojáci Varšavské smlouvy. V listopadu 2014 sochu někdo od pasu dolů natřel růžovou barvou a loni v listopadu někdo na podstavec sochy rudou barvou nasprejoval letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017.

Moskva nad posprejováním podstavce sochy loni v listopadu vyjádřila pobouření. „Jsme pobouřeni vandalským aktem proti pomníku maršála I. S. Koněva, který se stal 23. listopadu v Praze,“ uvedlo tehdy na webových stránkách ruské ministerstvo.

Fotogalerie
8 fotografií