Pátá městská část se může těšit na více stromů, méně dopravy a více bulvárů. Praha 5 si nechala vypracovat architektonickou studii, jež ukazuje, jak se její okolí v budoucnu promění. Zaplatila za ni přibližně dva miliony korun. Přestavba by se krom rovnoběžných ulic Plzeňská a Vrchlického, jež jsou dopravně vytížené, ale pro pěší poměrně problematické, měla týkat i Husových sadů, Klamovky, Košířského náměstí nebo Vozovny Košíře.

Jednou z hlavních idejí projektu je právě zlepšit a zároveň zmírnit dopravu na daném území. Zároveň studie počítá s lepší dostupností mezi parky, cyklostezkami a úpravou zeleně: „V nejbližší době bychom chtěli odkrýt Motolský potok a diskutujeme i o úpravě Husových sadů. Dále chceme pokročit v realizaci propojení parků Sacré Coeur a Mrázovka lávkou,“ vypočítává nejbližší možné stavby starosta Prahy 5 Pavel Richter. Stavět se ale může začít až po dostavění Radlické radiály, tedy nejdříve za šest let.

Video
Video se připravuje ...

Přestavba Plzeňské-Vrchlického podle starosty Prahy 5 Pavla Richtera Jiří Marek

Budoucí náklady na změnu úseků Plzeňská-Vrchlického ještě nejsou známé. Kdyby se však realizovaly všechny projekty, jejich výstavba by se pohybovala ve stovkách milionů korun. Schválený balík návrhů má tak být spíš inspirací a průvodcem pro další zásahy do oblasti

Přestavba podle místních

Výstavba nových center v Košířích a v Buďánkách, které jsou součástí projektu, má nalákat obyvatele, aby se stěhovali nejen na Anděl, ale i do dalších částí Prahy 5. Současný vzhled těchto oblastí, jenž působí jako prodloužený nájezd na dálnici, má změnit množství obchodů, stromů i nových obytných domů.

Na nové podobě se přitom ve velké míře podíleli sami občané Prahy 5. Ti byli zapojeni do připomínkování hned od začátku roku 2016 zhruba do dubna 2016. Jejich představy a přání architekty inspirovaly - lidé si nejčastěji stěžovali na množství reklam a nehostinost místa.

Návrh Plzeňská-Vrchlického byl přijat většinou zastupitelů včetně těch opozičních, proto se přepokládá, že se ho budou držet i budoucí radní. Problém nastane s výkupem pozemků, vypisováním výběrových řízení, koordinováním stavebních a schvalovacích procesů. Celý plán na přestavbu Prahy 5 od Studia A69 je dostupný zde

Současné Košířské náměstí
Autor: A 69 - architekti s.r.o.

Fotogalerie
26 fotografií