Otřes mozku s následkem vnitřního krvácení, bezvědomí, natřikrát zlomená lícní kost. To je jen stručný výčet zranění, které číšníku Miroslavovi přivodilo sedm Nizozemců. Nelíbilo se jim, že v prostorách restaurace Polpo, kde Mirek pracoval, nesmí pít vlastní alkohol. „Jedna rána navíc a už jsem tu nemusel být,“ uvedl při úterním setkání s médii.

Jeho případ, jenž nenechal chladnými Čechy ani Nizozemce, kteří mu dennodenně posílají slova obrovské podpory, vyvolal obrovskou vlnu solidarity hlavně mezi pracovníky gastronomie. „Asi si dokážeme představit, že teď jeho život nabral úplně jiný směr. Všichni v gastronomii pracující a samozřejmě nejen v gastronomii si dovedeme představit, jaké vyhlídky ho teď, bez finančních zdrojů a pomoci, čekají,“ píše na facebookové skupině Zážitky obsluhy s hosty v restauracích a barech její správce Antonín Vozáb.

Rozhodli jsme se proto, s jeho souhlasem, založit transparentní účet, na který mu můžeme zaslat jakoukoliv finanční pomoc.“ Ta má být zároveň vyjádřením solidárnosti a díků za to, že se nebezpečným agresorům postavil, aby ochránil hosty restaurace. 

Doživotní následky?

Od útoku si Miroslav poležel do 8. května v nemocnici. Nyní už je doma, ale s následky napadení se potýká dodnes. Zlomeniny kostí se hojí pomalu, bolí jej hlava, špatně vidí na jedno oko. Taková je daň za to, že se snažil pomoci kolegovi a kamarádovi při domluvě Nizozemcům. Zda bude trpět doživotními fyzickými následky, ukáže čas. Psychickou újmu si však ponese zřejmě po zbytek života.

„Děkuji lidem, kteří mi přáli, abych byl v pořádku, když jsem se pral o život,“ vysvětlil Miroslav. O to větší vděk to může být, pomohou-li mu ostatní alespoň finančně se podílet na jeho rekonvalescenci.Chtěl bych poděkovat všem, kterým není tento případ lhostejný,“ uvedl k záměru zřízení transparentního účtu na Facebooku Antonín Vozáb.

Přispět můžete na transparentní účet č. 2401436891/2010.

Fotogalerie
22 fotografií