Hujová je členkou pražského zastupitelstva a zároveň starostkou Prahy 3, kde po volbách vytvořila koalici s ČSSD a ODS poté, co vítězné uskupení Žižkov (nejen) sobě vládu sestavit nedokázalo. Její vystoupení ze strany by však na chod radnice nemělo mít vliv.

S tím souhlasí i místostarosta Prahy 3 Alexander Bellu (ODS). V prohlášení uvedl, že vnitřní problémy TOP 09 nesmějí zatěžovat práci radniční koalice. Doplnil, že ODS koaliční partnery z TOP 09 i ČSSD vyzvala ke společnému jednání.

Odchod kvůli ztrátě důvěryhodnosti ve stranu

Členství ve straně Hujová ukončila k pondělku. TOP 09 má podle jejího názoru být stranou konzervativní, čemuž odpovídají platné stanovy. „Záměrnou a veřejnou stylizací TOP 09 do liberálně aktivistické strany, aniž by došlo ke změně stanov, se TOP 09 stává nedůvěryhodnou,” uvedla starostka na Facebooku.

Strana se podle Hujové za účelem navázání předvolební spolupráce se STAN dopustila pro ni nepřijatelných ústupků. Zmínila prosazování urychlené výstavby vnějšího a vnitřního městského dopravního okruhu Prahy. STAN nyní spolu se Zelenými a KDU-ČSL tvoří Trojkoalici, která jako součást vládní koalice podporovala přezkum možnosti vést zbytek vnitřního okruhu nikoliv pod zemí, ale po povrchu. TOP 09 naopak v zastupitelstvu podporuje co nejrychlejší dostavbu v tunelové variantě.

Předseda strany kritiku odmítá

Podle předsedy TOP 09 Pospíšila jsou ale důvody k odchodu z TOP 09, které Hujová uvedla, zástupné a nepravdivé. Hlavním důvodem k vystoupení je podle něj fakt, že Hujová neuspěla ve vnitrostranických primárkách a nezískala nominaci na čelní místa kandidátky do voleb.

V případě dostavby okruhů podle něj koalice TOP 09 a STAN prosazuje co nejrychlejší dostavbu obou okruhů, což si může každý ověřit ve volebním programu. „My bychom nikdy nešli do koalice, která by měla blokovat stavby,” řekl ČTK. Doplnil, že Hujová se nepodílela na vzniku programu a zřejmě ho ani nezná.
Fotogalerie
4 fotografie