Peklo, které si číšník Mirek prožil v sobotu 21. dubna, se dá jen stěží popsat. Parta Nizozemců ho v restauraci Polpo v centru Prahy zmlátila tak, že skončil v umělém spánku, a hrozilo, že přijde o oko. 

„Díval jsem se na záběry jednou, moc se na to ještě nechci dívat, ale jako byl jsem napůl mrtvý už na zemi,“ popsal hrůzné okamžiky. „Přál bych jim co nejvyšší trest, aby to byl odstrašující příklad pro další cizince, kteří navštíví Prahu, Českou republiku,“ řekl číšník. Více se dozvíte dnes v pořadu Očima Josefa Klímy ve 21:55 na Primě. Celou zpověď si přečtete i v zítřejším Blesku. 

„Doufám, že nebudu mít trvalé následky do budoucna a vše dopadne výborně. Abych se mohl dále plně věnovat roli otce, bez nějakých dalších psychických újem na zdraví,“ řekl číšník Miroslav deníku Právo.

Ohavný čin, o němž se poté, co policie zveřejnila brutální záběry, začalo hojně diskutovat na sociálních sítích, odsoudili nejen Češi, ale také Nizozemci. Tamní ministr zahraničí Stef Blok prohlásil, že se za své krajany stydí. Podle Jiřího Brycha, bývalého agenta, jenž napadeného číšníka i jeho rodinu zastupuje, dostává Mirek z Nizozemska spoustu podpůrných e-mailů.

To byl také jeden z důvodů, proč se Brych podle tamních médií rozhodl vyšetřovat v Nizozemí na vlastní pěst. „Jsme za ten zájem opravdu rádi. Proto tam chci jet. Lidé také chtějí znát pravdu, co opravdu za útokem stálo,“ sdělil agentuře ANP.

Vyhoštění a vazba

Celý incident vypukl po číšníkově zdánlivě nevinném upozornění, aby sedmero Nizozemců opustilo restauraci - seděli totiž u rezervovaného stolu a navíc měli vlastní nápoje. Hned poté se na něj agresoři vrhli. Povalili ho na zem, kde ho začali mlátit pěstmi a kopat do něj. Poté, co zůstal bezvládně ležet na zemi, z místa utekli. Napadený muž skončil ve velmi vážném stavu na jednotce intenzivní péče a podstoupil operaci hlavy. 8. května ho z nemocnice propustili.

Třem Nizozemcům obviněným z výtržnictví kvůli napadení Miroslava uložil Obvodní soud pro Prahu 1 trestním příkazem osmiměsíční podmínky. Na pět let je také vyhostil ze země. Zbývající dva Nizozemce, které policie považuje za hlavní aktéry napadení, soud poslal do vazby.

Fotogalerie
52 fotografií