Nejstarší ruský motorkářský gang, který má blízko k prezidentu Putinovi, projíždí přes Česko směrem do Německa. Motorkáři už zastavili v Brně, Starovičkách a Hustopečích, dnes přijeli do Prahy, aby v jednu hodinu odpoledne na Olšanských hřbitovech uctili památku padlých ruských vojáků.

„Kašpaři, zrádci vlasti“

V 10 hodin jim naproti z Opatova vyjeli protestující, kteří si na Noční vlky »počkali« na benzínce před Prahou. A situace se začala vyhrocovat. Mezi protestujícími a příznivci Nočních vlků se objevily slovní střety. Sympatizanti ruského klubu na demonstranty pokřikovali „kašpaři“ a „zrádci vlasti“.

Klub Nočních vlků podle protestujících šíří ruskou propagandu. Demonstranti s sebou měli vlajky USA, EU a České republiky i Ukrajiny, jejíž část Rusko anektovalo v roce 2014. Nesli transparenty, na nichž byl ruský prezident vyobrazen s hitlerovským knírkem a patkou.

Foldyna ke strkanici: Myslel jsem, že je gay

Poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD), který se s ruskými motorkáři z Nočních vlků sešel již v minulosti, se také s protestujícími slovně střetl a do jednoho strkal. Noční vlky pak hájil. „Nepřijeli sem dělat politickou provokaci, ale uctít památku (ruských vojáků),“ prohlásil.

Video
Video se připravuje ...

Jízdy s Nočními vlky se účastní i poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. Jiří Marek

Svůj konflikt pak vysvětloval Foldyna později svérázně. „Nebouchli jsme do sebe hlavami, jen jsme do sebe ťukli, chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay,“ uvedl pro Parlamentní listy.

ČSSD se od Foldynovy účasti na akci Nočních vlků distancovala. „Jedná se o soukromou iniciativu Jaroslava Foldyny, jde čistě o jeho osobní věc. Proto bych byl velmi nerad, kdyby byla ČSSD jakkoliv s průjezdem této kontroverzní motorkářské skupiny spojována,“ uvedl již dříve předseda ČSSD Jan Hamáček.

Noční vlci na Olšanských hřbitovech

Návštěva Nočních vlků v Praze během pondělního odpoledne pokračovala. Ruští motorkáři a jejich podporovatelé dorazili na Olšanské hřbitovy, aby uctili památku padlých ruských vojáků.

Podle redaktora Blesk.cz se na místě situace přiostřila, příznivci „vlků“ se tu pouštěli do ostrých debat s účastníky akce, kteří drželi vlajky EU a NATO. K fyzickým útokům však během příjezdu motorkářů nedošlo, pořádek se na místě podařilo udržet. Také samotný pietní akt dle pozorování Blesk.cz proběhl bez větších incidentů. Demonstranti, jezdci i policisté postupně opustili místo konání.

Policisté u Olšanských hřbitovů oddělili příznivce a odpůrce motorkářů páskou i auty, ale někteří z demonstrantů se pokusili dostat blíže k sympatizantům Nočních vlků. Policisté jednoho z nich zadrželi. „Policisté zajistili na Olšanských hřbitovech čtyřiačtyřicetiletého muže, který je podezřelý z přestupku proti veřejnému pořádku, konkrétně je to neuposlechnutí výzvy úřední osoby,“ uvedla policejní mluvčí Andrea Zoulová.„Pokud budeme tolerovat tyto kremelské akce a budeme tolerovat tato skandální spojení českých vlastizrádců s cizí mocí, zarazíme tím další hřebík do rakve naší demokracie a svobody,“ uvedl na sociálních sítích dobrovolnický spolek Puls Evropy, který protestní akci pořádá. Jejich cílem je hájit české členství v Evropské unii a podpora sjednocené Evropy a rozvoj sounáležitosti evropských občanů.

Vede je Chirurg

Noční vlci mají blízký vztah s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který navštěvuje jejich akce. Spolek dříve dostával od Kremlu peníze, loni ale se žádostí o státní grant neuspěl. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov přezdívaný Chirurg je na sankční listině USA i EU za podporu ruské anexe ukrajinského Krymu. Noční vlci každoročně pořádají jízdy Evropou na výročí konce druhé světové války. 

Podívejte se na příjezd Nočních vlků do Prahy:

Fotogalerie
40 fotografií