Tisíce závodníků a sportovních nadšenců už vyrazilo do ulic. Důvod? Koná se tradiční 24. ročník pražského maratonu, který pořádá společnost RunCzech. Prestižní závod, který láká zájemce i z daleké ciziny si i letos nenechalo ujít na tisíce zájemců. Podle pořadatelů by letos měla být pokořena meta miliontého závodníka.

Maraton odstartoval v 09:00 na Staroměstském náměstí. Dopravní uzavírky na některých místech ale začaly již o několik hodin dříve. Ovocný trh je uzavřen od 06:00 do 17:00, dolní část Václavského náměstí od 06:00 do 18:00 a Staroměstské náměstí od 06:00 do 17:15. Již před závodem budou uzavřeny také ulice Celetná, Pařížská, 17. listopadu nebo Mánesův a Čechův most. Do ukončení závodu přibližně v 16:00 budou postupně uzavírány další ulice na trase maratonu. „Jednotlivé úseky budou uzavřené na nezbytně nutnou dobu a poté, co jimi proběhne poslední závodník, bude v těchto úsecích provoz opět obnoven,” uvedl mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Policisté žádají řidiče, aby sledovali aktuální dopravní zpravodajství, a pokud možno se až do odpoledne vyhýbali oblasti, kudy maraton vede.

U mužů zvítězil Američan Galen Rupp

První závodníci už dorazili do cíle. Většina z nich je však dále na trati. Vítězem se za dvě hodiny a šest minut stal americký olympijský medailista Galen Rupp, který předčil etiopského závodníka Sisaye Lemmu. Třetí doběhů Keňan Stephen Kwelio Chemlany.

Video
Video se připravuje ...

Taková byla atmosféra na pražském maratonu 2018. Kateřina Baranová

Stal se tak prvním americkým vítězem tradičního českého maratonu. Nejlepším českým běžcem se stal Jiří Homoláč, který předčil Víta Pavlištu. V čele ženského závodu jsou africké běžkyně. Nakonec zvítězila Keňanka Bornes Jepkirui Kiturová.

Po stranách závodiště se kupí davy zájemců, kteří povzbuzují běžce skandováním i potleskem. Podívanou si nenechávají ujít ani lidé z domů, které stojí poblíž trasy. Závod sledují z oken.

Bezpečnostní opatření

Na plynulý a spolehlivý průběh maratonu dohlíží policisté i strážníci. I Zdravotnická záchranná služba nasadila preventivní bezpečností opatření. „Během maratonu posilujeme provoz o 8 vozů rychlé záchranné pomoci, 1 skupinu rychlé záchranné pomoci, Golema, 2 zdravotnické stany + 4 spolupracující cyklohlídky,” uvedla mluvčí ZZS Praha Jana Poštová.

Lidé bydlící poblíž trasy maratonu měli o zábavu postaráno:

Lidé bydlící poblíž trasy měli o zábavu postaráno.
Autor: Kateřina Baranová

Omezení MHD

Na omezení kvůli běhu by se dnes měli připravit také cestující v hromadné dopravě. Dopravní podnik doporučuje používat v centru města přednostně metro, které bude mít posílený provoz.

Video
Video se připravuje ...

Počasí závodu přálo. Pro běžce ale bylo velmi vysilující. Kateřina Baranová

Podle informací na webu pražského Dopravního podniku jsou zhruba od 08:45 kvůli závodu změněny trasy tramvajových linek 1, 2, 12, 15, 17, 18 a 25. V dalších hodinách přibližně až do 16:10 se uzavírky dotknou navíc linek 3, 5, 7, 9, 14, 16 a 22 a celý den bude přerušen provoz linek 23 a 41. Přerušení provozu, nebo odklon čekají rovněž autobusové linky 176, 192, 194 a 207.

Fotogalerie
41 fotografií