Sladký svatební velikán rozkrojila umělkyně Eliška Podzimková, jež je tváří kampaně Jsme fér, která akci pořádala. Cukrářské veledílo usiluje o zápis do české knihy rekordů. „Gayové a lesby v ČR zatím nemohou mít svatbu, mohou se pouze registrovat. Právě obřím svatebním dortem bychom to rádi symbolicky vykompenzovali,“ uvedla Klára Kubíčková, mluvčí iniciativy.

Dort vyrábělo sedm cukrářek 36 hodin. I s figurkami byl vysoký 212 centimetrů. Na vrcholku ale nestál panáček s panenkou, nýbrž symbolicky dvě panenky jako nevěsty. Korpusy vážil 126,5 kilogramu, krém 67,5 kilogramu. Dort pokryla mandlovka. Celkem se jí spotřebovalo 28,8 kilogramu. „Celková váha je 228 kilogramů plus 2,9 kilogramu figurky,“ dodala Kubíčková.

Podle cukrářky Michaely Panenkové konstrukci dortu tvořil v každém patře dřevěný podnos a závitové tyče. Cukrářky sesadily velké vanilkové a kakaové pláty, které seřezaly do kruhů potřebných velikostí. Vše propojily krémem s limetkou, ořechy, kokosem a karamelem. „Každé patro má svou příchuť,“ podotkla. Na dortu si tak mohlo pochutnat až 1425 Pražanů - pořadatelé totiž počítali s tím, že jedna porce bude mít 160 gramů.

Na místě iniciativa také sbírala podpisy pod petici, která sňatky homosexuálů prosazuje - právě do prvního máje jich chtěla mít 50 tisíc. „50 000 podpisů dost nadějných!“ napsala na svou facebookovou stránku Podzimková.

Zákaz adopce

V Česku mohou dvojice mužů či žen od července 2006 uzavírat registrované partnerství. Za prvních 11 let to udělalo 2647 párů. Registrovaní partneři mohou získat například informace o zdravotním stavu svého protějšku či po něm mohou dědit stejně jako v manželství. Nemají ale společné jmění a po ztrátě partnera či partnerky nemají ani nárok na vdovecký či vdovský důchod. Sirotčí důchod nemusí získat ani jejich potomek. Dítě, které vyrůstá se dvěma matkami či dvěma otci, může mít oficiálně jen jednoho rodiče. Registrované dvojici zákon adopci zakazuje.

Kampaň odstartovala před rokem. Kubíčková uvedla, že gayové a lesby mohou vstupovat do manželství ve 26 státech. Podle únorového průzkumu agentury Median pro iniciativu Jsme fér tři čtvrtiny Čechů a Češek souhlasily s tím, že by lidé měli mít možnost uzavírat manželství bez ohledu na svou sexuální orientaci. V podobném průzkumu z roku 2016 se pro manželství pro všechny vyslovily dvě třetiny dotázaných.

Někteří politici požadavky iniciativy odmítají. Poukazují na to, že před přijetím zákona o registrovaném partnerství aktivisté slíbili, že už nic dalšího žádat nebudou. Iniciativa ale oponuje tím, že společnost se vyvíjí a vyrostla další generace aktivistů, která před 15 lety nic neslibovala.

Fotogalerie
6 fotografií