Také obyvatelé metropole dnes na spoustě míst vyrazili „na čarodějnice“. Pálení velkých ohňů, opékání buřtů a zábava patří neodmyslitelně k poslednímu dubnovému dni. Magistrát ale vydal zákaz rozdělávání ohně, který platí prakticky pro všechny zelené plochy v metropoli.

Organizátoři se všemožně snaží, aby program akcí proběhl co možná nejlépe. Na Ladronce například umožnili lidem opékat buřty v litinových mísách, kde se oheň směl rozhořet. „Lidé si opékají, co potřebují. Program zatím kompletně běží, čekáme ještě, jak se situace vyvine,“ řekl v parku Ladronka pro Blesk.cz místostarosta Prahy 6 Jan Lacina (STAN), který dále uvedl, že v současnosti pro zákaz nevidí žádný důvod, jelikož silný vítr ustal.

Dvě výstrahy

Podle mluvčího magistrátu Víta Hofmana je ale problém jinde. Meteorologové totiž vydali dvě různé výstrahy, jedna z nich se sice silného větru týká, druhá je ale spjatá se všeobecným suchem, kvůli kterému panuje zvýšené nebezpečí vzniku požáru.

„Déšť v Praze se do večera nepředpokládá, a tak neočekáváme, že by se zákaz během večera zrušil. Nechceme lidem kazit čarodějnice, ale musíme na takovou výstrahu reagovat. Zároveň neudělujeme žádné výjimky,“ dodal Vít Hofman vzhledem k aktuální situaci.

Lidé na Ladronce si zábavu vesměs dobře užívají, ačkoliv ne všichni o zákazu věděli. „Nedá se nic dělat, přece tady kvůli čarodějnicím neshoří park. Užíváme si to i tak,“ popsal svůj názor Oldřich (61). Překvapení naopak neskrývala mladá maminka Zuzana. „Tak to jsem tedy netušila. Jsou to Filípkovy první čarodějnice, které si může vzhledem k věku pořádně užít, vatru tedy snad uvidí příští rok,“ uvedla směrem k informaci o zákazu.

Fotogalerie
10 fotografií