V obci Úholičky, které leží západním směrem od Prahy, vypukl v pondělí odpoledne rozsáhlý požár, jehož následky v podobě hustého černého kouře byly dobře patrné pouhým okem i na vzdálenost několika kilometrů. Na místě zasahovaly jednotky středočeských i pražských hasičů.

Video
Video se připravuje ...

V Úholičkách vzplála skládka podniku na recyklaci odpadů. Kouř z požáru je vidět na míle daleko. Aktu.cz

Jedná se o požár haly, která je veliká 50 na 100 metrů, a která uchovává nadrcený odpad z recyklace, převážně papíry a plasty,” sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje Petr Svoboda. Žádné zranění hasiči neevidují.

K požáru skládky ve středočeských Úholičkách byla z Prahy vyslána jednotka z Petřin v rámci mezikrajové výpomoci,” uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Dále při hašení vypomáhají i dobrovolní hasiči z Březiněvsi, Lysolajů a Suchdolu.

„Požár již je pod kontrolou, hala s uskladněnými pohonnými hmotami je mimo ohrožení,“ řekl po 16:00 Svoboda. Byl vyhlášení třetí stupeň požárního poplachu. V areálu je podle Svobody hydrantová síť, nemá ale dostatečnou kapacitu.

Hořelo i v dalším areálu stejné firmy

Areál, ve kterém hořelo, patří společnosti FCC. Hoří třídicí linka na zpracování odpadu a technologie, která z odpadu vyrábí tuhé alternativní palivo. Minulý týden hořelo i v dalším areálu firmy ve Vratimově na Ostravsku. Předběžná škoda způsobená požárem ve Vratimově byla odhadována zhruba na půl milionu korun.

„Bude to jistě větší škoda než v tom Vratimově, kde vlastně shořely ty druhotné suroviny, zatímco tady hoří třídicí linka, čili to bude rozhodně škoda vyšší,“ řekla mluvčí FCC Kristina Jakubcová. Podle ní se stihli všichni zaměstnanci včas evakuovat. Zda spolu oba požáry souvisí, nechtěla mluvčí komentovat, odkázala pouze na to, že příčina požáru ve Vratimově se vyšetřuje a vyšetřovat se bude i dnešní požár v Úholičkách.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Čtvrtý je nejzávažnější, bývá vyhlašován v případech, kdy oheň ohrožuje více než tisíc lidí, celé obce nebo plochy území nad jeden kilometr čtvereční.

Video
Video se připravuje ...

V Úholičkách hoří hala s odpadky. Hasiči vyhlásili 3. stupeň pohotovosti. Aktu.cz

Fotogalerie
6 fotografií