Začít sportovat ve vyšším věku přitom není tak jednoduché. Člověk je limitovaný svým zdravotním stavem. Na sport, jemuž se kdysi věnoval, už se necítí, ale v jiných aktivitách se nevyzná. „Koupili jsme si s manželkou hole na nordic walking. Vyzkoušel jsem je a řekl jsem si, že tohle nebude nic pro mě,“ vzpomíná Aleš Pivoda.

Teprve později zjistil, že hole používal špatně. Když se s nimi naučil zacházet, »severské« chůzi úplně propadl. „Chodím na vycházky svižným tempem každý týden, a to i několikrát, teď se ke mně přidala i manželka. Ke sportu jsem se vlastně vrátil po třiceti letech nečinnosti,“ popisuje.

Cvičit pod dohledem

Seniory trápí různé neduhy, často mají vysoký tlak, cukrovku, vysokou hladinu cholesterolu či bolavé klouby. Proto by se měli poradit s odborníky, než se pustí do sportování. Cílem už by neměly být žádné extrémní výkony, ani hubnutí na míry modelek. Pohyb by měl být pravidelný a přiměřený.

Díky zvyšující se kondici se pak zlepšuje i kvalita života seniorů. „Zlepšily se mi hodnoty tlaku i hladiny cukru v krvi, celkově se cítím lépe,“ libuje si Aleš Pivoda. „Dostatečná pohybová aktivita hraje zásadní roli v prevenci řady onemocnění,“ potvrzuje obezitolog Martin Matoulek z Všeobecné fakultní nemocnice.

Jak začít?

Pokud chcete začít cvičit po letech nečinnosti, můžete využít právě probíhajícího Týdne aterosklerózy. Instruktoři se zdravotnickým vzděláním vás zdarma naučí používat hole pro nordic walking nebo vám ukážou, jak cvičit na strojích, které najdete v seniorparcích po celé Praze. S výživovým poradcem můžete konzultovat i svůj jídelníček.

Pořadatelem je organizace VŠTJ Medicina Praha, která provozuje rekondiční centrum v Salmovské ulici. Toto centrum zpočátku sloužilo především ambulantním pacientům obezitologického centra Všeobecné fakultní nemocnice. Nyní je přístupné široké veřejnosti. Akci podporuje magistrát a všechny aktivity v rámci Týdne aterosklerózy jsou zdarma.

Pátek 27. 4.

16:30 nordic walking v Divoké Šárce

KDE: Divoká Šárka, sraz: tramvajová zastávka Divoká Šárka

Vycházka s holemi, součástí je instruktáž a ukázka cviků s holemi, předpokládaná délka trasy 6 km, sraz na tramvajové zastávce Divoká Šárka, hole je možné si na místě zdarma zapůjčit, na sebe pohodlné oblečení a obuv.

Sobota 28. 4.

9.00–17.00 Den otevřených dveří rekondičního centra Salmovská

KDE: Rekondiční centrum VŠTJ Medicina, Salmovská 5, Praha 2

Ukázky cvičení – kruhový trénink, cvičení pro seniory, aerobní místnost – měření krevního tlaku při zátěži, konzultace s odborníky, workshopy, měření tělesného složení, rekondiční centrum VŠTJ Medicina, Salmovská 5, Praha 2