U piazzetty Národního divadla se ve čtvrtek odpoledne sešly desítky cyklistů, kteří se rozhodli protestovat proti omezení cyklistů v srdci metropole. Zákaz pohybu jízdních kol na vybraných místech od 10 do 17 hodin už měl vstoupit v platnost, protože ale prostor dosud nebyl osazen dopravními značkami, omezení ještě není vymahatelné.

Většina účastnících se cyklistů si na protest proti omezení na hlavu nasadila masku starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého, posléze zástup jízdních kol vyrazil do ulic metropole. Přes Národní třídu a postranními uličkami dojel peloton cyklistů na náměstí Republiky, odkud další trasa směřovala přes Staroměstské náměstí do Vodičkovy ulice k budově úřadu Prahy 1.

Jeden z účastníků akce promluvil před zahájením jízdy na mikrofon:

Praha 1 vzkázala pouze, že za omezení může státní správa, jinak protest nekomentovala. „Omezení jízdy cyklistů na pěších zónách v Praze 1 má na starosti státní správa, konkrétně odbor dopravy Prahy 1, nikoliv samospráva. Rada Prahy 1 dala jen podnět ke státní správě na zajištění bezpečnosti chodců na pěších zónách, a to na základě mnoha desítek stížností, které od občanů obdržela. Dnešní protestní akci cyklistické skupiny nebudeme komentovat,“ uvedla tisková mluvčí Prahy 1 Veronika Blažková.

Protesty aktivistů dnešním happeningem nekončí. Spolek Auto*Mat chystá další cyklojízdu na sobotu 12. května, ve hře je ještě petice se 1300 podpisy, která by se měla projednávat na nejbližším zastupitelstvu pražského magistrátu.

Fotogalerie
12 fotografií