Kauza zahrnuje zakázku na poradenské služby či zakázku na poskytování správy a vývoje aplikací. Policisté už loni v listopadu navrhli obžalovat tři Dbalého spoluobviněné. Lékaře stíhali zvlášť, protože jeho zdravotní problémy brzdily vyšetřování.

„Návrh na podání obžaloby u pana Dbalého jsem obdržel minulý týden. Po prostudování spisu pravděpodobně obě věci znovu spojím dohromady,“ uvedl dnes státní zástupce Zdeněk Matula. Soudní znalci totiž v mezičase konstatovali, že Dbalý je schopný účasti u trestního řízení. Lékař dnes osobně dorazil k pražskému městskému soudu na začátek projednávání své druhé kauzy, u soudu ale vypovídat odmítl a z hlavního líčení se omluvil s tím, že mu není dobře.

Kriminalisté tvrdí, že Dbalý a ostatní obvinění způsobili nemocnici škodu přes deset milionů korun. Stíhají je za přijetí úplatku, podplácení a za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

V souvislosti s hospodařením Homolky už se neurochirurg Dbalý u pražského městského soudu zodpovídá za údajnou korupci při nákupu gama nože a při digitalizaci chorobopisů. Dnes započaté hlavní líčení se pak týká zakázek na poradenské a konzultační služby, na účetní a medicínsko-právní služby a na právní poradenství.